2024. március 29., péntek

Túlterhelik-e a munkaadók azokat a dolgozóikat, akiknek nincs gyermekük?

A gyermek nélküli dolgozók megértéssel viszonyulnak azokhoz a kollégáikhoz, akiknek van gyermekük, de bizonyos helyzetekben nem tartják igazságosnak, hogy pl. mindig nekik kell bent maradniuk munkán az ünnepeken, vagy kifogásolják azokat a rendszeressé váló helyzeteket, hogy mások a családjuk miatt hamarabb hazamehetnek munkából, nekik viszont soha sem adatik meg ez a „kiváltság” – írja a 021 hírportál a BBC közlésére hivatkozva. Az ilyen dolgozók úgy érzik, diszkrimináció éri őket csak azért, mert nincs gyermekük.

Pedig sok országban nő azok száma, akik nem gondolkodnak a családalapításon, és gyakran találkoznak olyan kellemetlenségekkel a munkahelyen, mint pl. az, hogy elesnek a fizetésemelésektől, mert a munkaadójuk úgy gondolja, hogy erre csak a gyermekes dolgozóknak „van szükségük”. Azt is sérelmezik, hogy tapasztalataik szerint kollégáiknak sokkal rugalmasabb munkaidőt is biztosít a cégük, kevesebbet kell a munkájuk miatt utazniuk, míg rájuk úgy tekintenek, mintha nem lenne hobbijuk, mintha nem lenne életük a munkán kívül.

Arra is rámutatnak, hogy olykor részben éppen a munkaadónak az ilyen viszonyulása akadályozza meg őket, hogy párt találjanak, és családot alapítsanak. A megkérdezettek viszont azt a tapasztalatukat is kiemelték, miszerint a jó vezetők nem használják ki a dolgozóikat, függetlenül attól, hogy van-e gyermekük, vagy nincs – közli a 021.