2024. április 19., péntek

Új néven kerül bejegyzésre a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója

A szervezet nevét Kárpát-medencei Magyar Újságíró Egyesületek Közösségére változtatták

A Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója névváltoztatásáról, bejegyzéséről és a szervezet irányító testületének megalakulásáról, valamint számos egyéb kérdésről is döntöttek a résztvevők a KMÚEK jubileumi rendezvényen, amelyet Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés korábbi elnöke fővédnökségével tartottak meg a hétvégén a magyarországi Tengelicen.

A járványhelyzet okozta korlátozások miatt egy éves késéssel ünnepelte meg fennállásának tizenötödik évfordulóját a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója. Az erdélyi, székelyföldi, kárpátaljai felvidéki, vajdasági, drávaszögi és muravidéki magyar újságírók szakmai és érdekvédelmi szervezetének képviselői Tengelicen összegezték a másfél évtizedes tevékenység eredményeit.

A Szili Katalin miniszterelnöki megbízott fővédnökségével megtartott találkozó mintegy hatvan résztvevőjét Gáncs István, Tengelic polgármestere köszöntötte, a magyar nemzetpolitika időszerű kérdéseiről és Magyarország szomszédságpolitikájáról pedig Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, valamint Szilágyi Péter és Kalmár Ferenc miniszteri biztosok tájékoztatták a résztvevőket.

Az előadásokat követő tanácskozás befejeztével a KMÚEK tagszervezetei zárónyilatkozatot fogadtak el, amelyben a külhoni magyar újságírók örömmel nyugtázták, hogy a 2005-ben létrejött, határokon átívelő szakmai szervezet az elmúlt tizenöt évben bebizonyította létjogosultságát, hiszen az elcsatolt nemzetrészek újságírói olyan kapcsolatrendszert építettek ki, amely biztosította és a jövőben is szavatolhatja a kisebbségi sorban élő magyar közösségek közötti információáramlást, ezáltal az egységes nemzetben való gondolkodást és az egymásra való fokozott odafigyelést.

A résztvevők megerősítették a szervezet alapvető célkitűzéseit, amelyek szerint a Kárpát medencei magyar újságírók fő feladata a szakmailag kifogástalan, magas színvonalú és magyar szellemiségű újságírás biztosítása. A testület döntése értelmében a szervezet nevét a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójáról a Kárpát-medencei Magyar Újságíró Egyesületek Közösségére változtatták, jelezve azt, hogy a külhoni magyar újságírás mesterségesen nem választható külön az anyaországitól.

A hatékonyabb munka érdekében a tagszervezetek úgy döntöttek, hogy létrehozzák a KMÚEK hat főből álló konzultatív tanácsát, amelyben az egyes régiók vezetői évente váltják majd egymást a szervezet elnöki tisztségében. Több éves előkészületek után döntés született a KMÚEK bejegyzéséről is, a szervezet székhelye Nagyváradon lesz.

A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének javaslatára a KMÚEK saját honlapjának létrehozásáig a szervezet tevékenységével kapcsolatos hírek, információk a MÚRE honlapján kapnak helyet. A KMÚEK tagsága a konferencia záróhatározatával végül javasolta, hogy a tizenöt éves évforduló megünneplése egyúttal a szervezet számára is legyen az újrakezdés éve, amelynek során nem csupán a megkezdett tevékenységek folytatására, hanem a korábban már megfogalmazott, ám nem teljesített feladatok teljesítésére, valamint a tömegtájékoztatásban időközben lejátszódott változásokból eredő tennivalóra helyezik majd a hangsúlyt, beleértve a médiastratégia megfogalmazását, a közösségi média hatásának definiálását, a Kárpát-medencei médiatár felújítását, valamint a kisebbségi magyar újságírók képzését is.