2024. április 18., csütörtök

Kétnapos munkaszünetet hirdettek az ügyvédek

A Szerbiai Ügyvédek Kamarájának (AKS) vezetőségi bizottsága kétnapos munkaszünetről szóló döntést hozott meg, amellyel a szerbiai ügyvédek a Legfelsőbb Semmítőszék (VKS) hitel feldolgozás költségeivel kapcsolatos álláspontja ellen tiltakoznak - írja a Vajdasági RTV.

A döntés alapján a szerbiai ügyvédek nem dolgoznak majd október 20-án, szerdán és 21-én, csütörtökön sem. Emiatt a perek, a bírósági ítéletek és más eljárások is szünetelni fognak.

Az AKS ülésén, amely jelenleg is folyamatban van, kiderül majd, hogy pontosan mikor kerül megrendezésre a szerbiai ügyvédek konferenciája, amelyen közösen foglalnak állást és fogalmaznak meg kiegészítéseket a Legfelsőbb Semmítőszék szeptember 16-án kelt jogi intézkedéseivel kapcsolatban.

Az említett állásfoglalások miatt az ügyvédek már egy hónapja tüntetnek az utcákon. Véleményük szerint ezek az állásfoglalások a bankok hasznára és a polgárok kárára lettek meghozva.

A megfogalmazott álláspontok szerint a polgárok ilyen módon a bankokkal szembeni vitás ügyeiket többnyire elvesztenék, amelyeket eddig általában megnyertek. A bevett gyakorlat szerint az eljárás költségeit az őket képviselő ügyvédek fizettették meg.