2024. március 29., péntek

Aszályos év, felemás hozamok

Még tart a kukorica és a cukorrépa betakarítása, de már készülnek az őszi vetésre

A hosszantartó nyári és őszi szárazságot követően október első felében jelentős mennyiségű csapadék áztatta a vajdasági földeket. A Verbász‒Kúla‒Óbecse‒Szenttamás határban átlagban 40–50 liter eső esett négyzetméterenként, ami elegendőnek bizonyult, hogy a már leszedett parcellákat felszántsák és előkészítsék az őszi kultúrák vetéséhez, mondta lapunknak Bógáncs Andrijašević Lívia agronómus, a Verbászi Mezőgazdasági Szakszolgálat tanácsadási osztályának munkatársa.

− Bár még mindig tartanak a betakarítási munkálatok, azt tanácsoljuk a termelőknek, hogy használják ki a jelenlegi kedvező időjárási feltételeket, és mielőbb készítsék el a talajt az őszi kalászosok vetéséhez. Szeretném emlékeztetni a mezőgazdasági termelőket, hogy a nitrogén tartalmát az őszi kalászosok vetéséhez és a tavaszi racionális fejtrágyázásához úgynevezett N-min módszer alkalmazásával határozzuk meg. Ezzel a módszerrel határozzuk meg a visszamaradt nitrogén mennyiségét, vagyis a nitrát és az ammónium sókból eredő nitrogén összeget, és fontos kiemelni, hogy mindezt szakszolgálatunk teljesen ingyenesen végzi. Egyúttal felhívjuk azon termelők figyelmét, akik olajrepcét vetettek, hogy a Verbász‒Kúla‒Óbecse‒Szenttamás határban elszaporodtak a rágcsálók, és minél hamarabb kezdjék meg ellenük védekezést – mondta a verbászi agronómus.

(Paraczky László felvétele)

(Paraczky László felvétele)

Elmondása szerint a szója és a napraforgó aratása befejeződött, a cukorrépa és a kukorica betakarítása pedig még tart.

A kérdésre, hogy az idei búzahozamok hogyan alakultak, beszélgetőtársunk elmondta, hogy legtöbben ezúttal is a vetésforgó miatt vetettek búzát, ugyanakkor ismeretes, hogy a búzával bevetett területen kevesebb a gyomnövény.

− A verbászi határban 7860, az óbecseiben 8790, a szenttamásiban 7170, a kúlaiban pedig 8320 hektáron aratták le a búzát. Az átlaghozam jelentősen jobb volt a tavalyinál, a kenyérgabona a megfelelő agrotechnika alkalmazásától függően négy tonnától kilenc tonnát termett hektáronként. A tavasszal főleg kukoricát vetettek a termelők, a vállalat nyilvántartása szerint Verbászon 12.000 hektáron, Óbecsén 17.500 hektáron, Szenttamáson 8500 hektáron, Kúlán pedig mintegy 18.700 hektáron. A rendkívüli időjárási viszonyok miatt a hozamok a legtöbb helyen jelentősen csökkentek, fajtától függően hektáronként 5-6 tonnát szedtek le, illetve takarítanak be a gazdaságok és a termelők. Ahol lehetőség volt öntözésre, ott a hozamok ennek a dupláját teszik ki. Nyáron a kedvezőtlen időjárás és a magas hőmérséklet következtében elszaporodott a kukoricabogár, valamint megjelent az üszökösödés is, mindez pedig tovább csökkentette az amúgy is gyenge hozamokat – mondta Bógáncs Andrijašević Lívia. Hozzátette, minden jel arra utal, hogy az idén azok jártak a legjobban, akik napraforgót vetettek, hiszen a hozamok 3,8−4 tonna körüliek voltak, és a jó feltételek mellett ennek az ipari növénynek az ára is kedvező.