2024. március 28., csütörtök

Az adóhivatal az idegenforgalmi ügynökségek ügyfeleinek adatait kérte

A Szerbiai Adóhivatal az idegenforgalmi ügynöskégektől azon ügyfeleik személyes adatait kérte el, akik egy éven belül több mint ötezer eurót költöttek el az utazásokra - írja az N1 hírportál.

A Szerbiai idegenforgalmi munkások és ügynökségek Egyesületének illetékeseinek elmondása szerint ez a kérés teljesen ellentétes a személyi adatok védelméről szóló törvénynek.

Az adóhivataltól kapott felszólító levélben az idegenforgalmi ügynökségeket arra utasítják, hogy adják át az egy évben ötezer eurónál nagyobb összegű szolgáltatásokat kifizető személyek adatait.

Azt is pontosították, hogy a 2018. január 1-től 2020. december 31-ig terjedő időszakra vonatkozó adatok kellenek, vagyis a befizető polgár személyi száma, név és vezetéknév, a teljes befizetett összeg értéke euróban kifejezve, valamint a dinárban kifejezett ellenértéke, a befizetés dátuma és felhasználó száma.

Az egyesület tájékoztatása szerint ezeket az adatokat nem kötelesek kiadni az adóhivatalnak.

Rodoljub Šabić ügyvéd elmondása szerint az adóhivatal ilyen módon megsérti a személyi adatok védelméről szóló törvényt és hozzátette, hogy az idegenforgalmi ügynökségek reakciója teljes mértékben érthető.

Az esettel kapcsolatos kérdésekre sem az adóhivatal, sem pedig a pénzügyminisztérium eddig még nem reagált.