2024. április 24., szerda

MagyarZó Pistike messéi

Energiaválság rengeti a bolygót, a zakértők az enyhe télben bíznak; az el nem kötelezettek két napra „hazajöttek” Belegrádba elköteleződni egymással szemben; az alkotmánybíróság abbéli döntésével, miszerint az európai jog egyes rendelkezései nincsenek összhangban az ország alkotmányával, sokak szerint a lengyelek hadat üzentek Brüsszelnek; az afgán talibánok külföldi segítségért kuncsorognak egy súlyos humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében, hiszen egy dolog a káoszban hencegni, és másvalami országot vezetni; tovább emelkedett az alapélelmiszerek ára, az előrelátások szerint a drágulási hullám jövőre is folytatódik; a nagybecskereki LingLong gumigyár építésén dolgozó kínai munkások a gyárudvarban megnyúztak egy állatot, egyesek szerint nyulat, mások szerint macskát; egyre több a súlyos koronavírusos eset felénk, a zorvosok úgy vélik, hogy a mostani járványhullám a tavaszig is eltarthat – foglala össze tömören a mögöttünk lévő hetet atata.

– Kifelejtetted megemlíteni, Tegyula, azt, hogy Kozovóban újabb incidens borzolta a kedélyeket – egészíté ki a fatert amama.

– Hát, igen, Tematild – sóhajta az öreg –, de ott folyamatosan van ilyen, az ember már fel sem figyel rá. A kozovói rendőrség azt állítja, hogy akciója az árucsempészek ellen irányult, a zerbek szerint viszont a kozovói fegyveres erők betörtek Kozovó zerb többségű északi részébe.

– Ott állandóan cirkusz van! – állapítá meg a muter. – A rendszámtábla-háború miatt is napokig állt a bál!

– És aztán milyen okosan megoldották a konfliktust – bólogata elismerően atata. – Kitalálták, hogy a határon matricákkal leragasztják egymás rendszámtábláin az állami jelképeket, hogy ne zavarják annyira a másikat, és gól!

– A vicces njuznetesek szerint a kormány ezt a módszert hamarosan a bolti árakra is kiterjesztheti – mondá az éppen betoppanó Zacsek –, mindenki kap néhány öntapadó matricát, és tetszés szerint leragaszthat majd néhány árat, nehogy beleszédüljön a látványba!

– Az egyetlen baj ezzel a megoldással – jegyzé meg az öreglány –, hogy leszámítva azt, hogy a leragasztott ár nem feszélyezi tovább az idegzetünket, aligha segít abban, hogy olcsóbban jussunk hozzá a szükséges termékhez.

– De legalább majd jól jár az a cég, amely leszállítja a kormánynak a kiosztandó matricákat – csipkelőde a fater. – Ha pedig netán online kell majd igényelni ezeket a nalepnicákat, akkor még az is, aki az adott honlapot működteti.

– Félretéve a tréfát – komolyoda el a Zacsek –, tény, hogy megállíthatatlanul szökik fel az élelmiszerek ára. A zokosok azt üzenik a vásárlóknak, hogy morgás helyett jobban teszik, ha megpróbálják elfogadni a jelenséget, mert egyhamar nem ér véget. A járvány miatt ugyanis csökkent a termelés, az élelmiszeripari világpiacon hiány keletkezett, az ellátás képtelen tartani a lépést a kereslettel, és az árak növekednek.

– Mint ahogyan az is megeshet, hogy egyesek, visszaélve ezzel a magyarázattal, valós ok nélkül megemelik termékeik árát – morfondíroza amama. – Mindenesetre nagybevásárláskor ezentúl még jobban oda kell majd figyelned az árakra, Tegyula!

Az van, hogy vásárláskor a fater folyamatosan számol magában, s így mindig pontosan tudja, mennyit kell majd fizetnie. Ha a kasszánál nem annyi jön ki, amennyi kellene, akkor tüzetesen átnézi a blokkot, mert rendszerint nem egyez meg valamelyik árucikk leszámlázott és feltüntetett ára. Az öreget nem lehet átverni! Amikor együtt vásárolunk, a muter mindig rettentően csodálkozik, hogy tudja azt a sok számot fejben tartani. Legutóbb meg is kérdezte tőle, hogyan csinálja, atata megvonta a vállát, és csak annyit árult el, hogy a suliban sokszor megtörtént vele, hogy ránézett egy matek-feladatra és abban a pillanatban tudta a megoldást, mire az öreglány annyit mondott, hogy neki a büdös életben nem volt ilyen élménye.

– Nincs mindenki beijedve az áremelkedésektől – jegyzé meg a Zacsek. – Az étolaj árának elszabadulása kapcsán az agrárügyis miniszter kijelentette, hogy nem kell ebből ekkora ügyet csinálni, a drágulás havi szinten csupán fél espresso kávé árának felel meg a kávézókban.

– Vajon mit akart ezzel mondani?! – töprenge amama. – Azt, hogy ha futja kávézásra, akkor olajra is jusson? Vagy azt akarja sugallni, hogy kevesebbet kávézzunk?

– Egyáltalán: mi köze a kettőnek egymáshoz?! – veté fel a lényegbevágó kérdést a fater. – Ilyen érveléssel akkor minden létfontosságú cikk árát fel lehet nyomni: hadd dráguljon meg csak a liszt, a krumpli meg a hús, havi szinten az úgysem tesz ki többet, mint amennyit a benzinkúton hagysz, a kábeltévé-szolgáltatásért kifizetsz vagy amennyibe a gyereknek vásárolt gumilabda kerül! No de mi lesz azokkal, akik eddig sem jártak kávézóba espressózni, és ezt a tételt már nem áll módjukban megspórolni?! A legfontosabb kérdés pedig az, hogy vajon a régióban – á i sirë! – miért nálunk a legdrágább az étolaj?!

– Az viszont jó, hogy nem kell az áram és a gáz megdrágulásától tartani – válta témát a muter. – Legalábbis azt ígérik a zilletékesek, hogy bármekkora is a félelem Európában a didergéstől, nálunk mindenből lesz elegendő, és semminek sem megy fel az ára.

– A politikusok valóban naponta megismétlik, hogy lesz elegendő gáz és áram, és hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy Zerbia polgárai ne fázzanak a télen – ismeré el a Zacsek –, ám olyankor, amikor a közvélemény megnyugtatása érdekében valamit sokat ismételgetnek, én egy kicsit mindig elkezdek aggódni.

– Felesleges, zomzéd – nyugtatá őt az öreg –, hiszen mi irtó jóban vagyunk a zoroszokkal, így jutányosan kapjuk a gázt! A héten még a zorosz külügyis, a Lavrov Szergej is járt nálunk a nagy el nem kötelezett összeröffenésen.

– Hallja, nekem csalódást okozott ez a mostani találkozó – árulá el benyomását a Zacsek –, némi kötetlen kólózáson kívül semmi izgi nem történt. Anno 89-ben bezzeg Kadhafi hat tevét és két arab telivért hozott magával repülőgépén! Állítólag szeretett volna ellovagolni a Dedinjetől a Száva Központig, a szervezők alig tudták őt eltéríteni szándékától. A tevék pedig annak a villának a kertjében, amelyben a líbiai vezér el volt szállásolva, lelegelték az összes virágot és falevelet.

– A falevelekről jut eszembe – szóla közbe amama. – Azt olvastam, hogy manapság, ilyenkor ősszel, már lehullott faleveleket is lehet vásárolni.

– Ugyan, ki ad pénzt színes falevélért, Tematild – értetlenkede atata –, amikor tonnányi van belőle mindenfelé?!

– Az nem olyan, Tegyula – magyaráza az öreglány. – Ezek a papírba csomagolt zizegő falevelek teljesen organikusak és higiénikusak, a gyerek nem koszolja be velük a kezét, mint abban az esetben, ha a fáról vagy a fa alól szedegetné a sárga, barna meg vörös leveleket.

– Nahát! Már csak arra lennék kíváncsi – élcelőde a fater –, vajon az értékesítő hogyan gyűjti össze a sok szép tiszta falevelet, hogy becsomagolja őket?!

Pistike, el nem kötelezett vásárló árleragasztó matricával