2024. március 29., péntek

A Nő mint különleges teremtmény

Szeptember 4-én, éjfélkor járt le a Szövet irodalmi, művészeti és közéleti magazin, valamit a Zámbó-fotók weboldal Érthetetlen címmel meghirdetett fotópályázatának beküldési határideje. Tizenhárom fiatal küldte be huszonnégy alkotását. A hivatalos eredményhirdetést október 3-án tartották, az Európa Kollégium lakói Lackó Márta és Bicók Lea: A Nő mint különleges teremtmény című fotója elnyerte a pályázat közönség-, illetve fődíját is. A fiatal pályázókat a fotó megalkotásának folyamatáról kérdeztük.

Hogyan vetődött fel bennetek a fotó témája?
Márta: Nem egy általános, felszínes témán kezdtünk el ötletelni, hanem egy komplex, beszédes képben gondolkodtunk. Szerettük volna egy képben megjeleníteni a női létet, kezdve a születéstől egészen a halálig, leginkább kiemelve a nő mint különleges teremtmény életet adó képességét.

Milyen szempontokat vettetek figyelembe az alkotás során?
Lea: A megvalósítás gördülékenyen ment, hiszen konkrét elképzeléseink voltak az alkotással kapcsolatban. A borostyánra azért esett a választásunk, mert az életet és a termékenységet szimbolizálja, ezzel is utalva a műalkotás címére. A főbb életszakaszokat is szerettük volna megjeleníteni, könyvek segítségével, a piros színnel pedig a nőiességet hangsúlyoztuk.

Milyen visszajelzéseket kaptatok?
Márta: Elsősorban ismerőseinktől kaptunk dicsérő elismerést, szerintük lenyűgöző a fotó. Nagyon sokan méltatták kreativitásunkat, leleményességünket, és azt is, hogy képesek voltunk egy ilyen összetett témát egyetlen képben megjeleníteni, modern eszközök nélkül. Természetesen nagyon örülünk az eredménynek, csak reménykedni tudtunk a győzelemben.
Mire költitek a pénzjutalmat?
Lea: Még nem gondolkodtunk el ezen. Egyelőre szeretnénk félretenni a pénzt nyaralásunkra.

 Lackó Márta és Bicók Lea szeretnék megköszönni a Szövetnek a pályázati lehetőséget, illetve mindazoknak, akik szavaztak fotójukra. Ha sikerülne nekik ismét formába önteni egy megragadó fotót, akkor mindenképpen ismét pályázni fognak. A fotópályázat teljes anyagát a Zámbó-fotók oldalán (https://www.zambophotos.com/fotopalyazat/)  tekinthetik meg az érdeklődők.