2024. április 20., szombat

Vasárnap belakják a diákok

Megkezdi munkáját a Topolyai Diákotthon

Napok óta teljes gőzzel fűtik a Mezőgazdasági Iskola szárnyai alatt működő Topolyai Diákotthon szobáit. A helyiségeket takarítják, a konyhában megejtették a próbafőzést, a nevelők pedig ráhangolódtak a tanulók vasárnapi érkezésére – tudtuk meg Barna Boglárkától, az intézmény vezetőjétől, aki elmondta, hogy hétfőn tartották meg anyaintézményük, a Mezőgazdasági Iskola igazgatójának, dr. Horváth Zsoltnak a közreműködésével – leendő lakóik bevonásával – az első szülői értekezletet.

Barna Boglárka, a topolyai Mezőgazdasági Iskola szárnyai alatt működő diákotthon vezetője

Barna Boglárka, a topolyai Mezőgazdasági Iskola szárnyai alatt működő diákotthon vezetője

– Vasárnap 16 órától várjuk a diákjainkat, jelen lesz minden nevelőtanár az érkezésnél. A tanulóink megkapják a szobájukkal kapcsolatos beosztást, az egyéb tudnivalókkal. A diákotthonunk kétemeletes, és mindegyik szárnyra biztosítottunk az otthonról hozott ételek felmelegítésére alkalmas mikrohullámú sütőket, illetve a tároláshoz szükséges hűtőszekrényeket. A különböző szabványoknak és előírásoknak eleget tevő konyhánk változatos menüvel áll a diákok rendelkezésére hétfőtől, a gyerekeknek bőségesen lesz miből választaniuk. Az ebéd és a vacsora kétmenüs lesz. Mivel sajnos egyre többen küzdenek gluténérzékenységgel, erre is igyekszünk odafigyelni, és alkalmazkodni hozzá – tudtuk meg az intézmény vezetőjétől. Mivel hat gyermek karanténkötelezettségét tölti, vasárnap nyolcvan lakó beköltözésére számítanak. A százkét férőhelyes diákotthon tehát még várja a lakóit, vagyis a betöltetlen helyekre lehet jelentkezni a délelőtti órákban.

– Lakóink zömében, közel 90 százalékban a Mezőgazdasági Iskola diákjai, emellett a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, illetve a Sinkovics József Műszaki Középiskola tanulói közül is kerülnek ki, mint ahogy a labdarúgó-akadémia távolról érkező diákjai számára is rendelkezésre állunk igény szerint. A diákok zömében Tisza menti településekről származnak, valamint nyugat-bácskai lakóink is vannak, illetve egy sokobanjai tanulót is befogadtunk. Egy szobában két diák kap helyet, mindegyik lakófülke el van látva két ággyal, két íróasztallal, székkel, kis fürdőszobával és egy konyhapulttal, illetve az előszobákban kaptak helyet a rakodószekrények. Minden emeleten komfortos tanulószobák állnak rendelkezésre. A házirendünk alapján persze mindenki tanulhat a saját szobájában is, mindaddig, amíg a tanulmányi átlagát nem rontja le, mert azt követően kötelező a közösségi tanulóhelyiséget meghatározott időben igénybe venni – hallhattuk, majd Barna Boglárkától a kollégiumi élet szabályairól is érdeklődtünk.

– A házirendünk alapján 10 órakor zárjuk a kollégium bejárati ajtaját, az ez után történő esetleges érkezést igazolni kell. Így például a művelődési egyesületi próbán való részvételt vagy valamelyik sportklubban elhúzódott edzést. A kollégiumi életet egyébként kamerákon is követni tudjuk, és bizony a rendellenes viselkedésért felelnie kell annak, aki elköveti. Az alkoholos vagy drogos befolyásoltság kizáró okot jelent! A célunk tehát alapvetően az otthonos, jó hangulatú, inspiratív közeg kialakítása, ugyanakkor a gyermekek életre történő felkészítése is. Egyelőre négy nevelővel indítjuk meg a munkát, ők 0–24 órás felügyeletet biztosítanak. Három portás is ellátja a feladatát, akik az éjszakai órákban végzik majd a munkájukat, mellettük három takarító és egy gondnok, a konyhai munkások és a mosodát vezető látja el a feladatát – fogalmazott a kollégium vezetője.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a szülők, hozzátartozók egyelőre nem látogathatják meg a gyerekeket a szobáikban, az érkezők a bejáratnál kialakított várakozóban tartózkodhatnak

A járványügyi helyzetre való tekintettel a szülők, hozzátartozók egyelőre nem látogathatják meg a gyerekeket a szobáikban, az érkezők a bejáratnál kialakított várakozóban tartózkodhatnak

– Külön a délelőtti és külön a délutáni váltás munkamenetéhez igazodva rekreatív foglalkozásokat, szakköröket szervezünk lakóink számára. Például azonnal itt van mellettünk a Mezőgazdasági Iskola tornaterme, ami 19 órától szabadon a rendelkezésünkre áll. Azért is fűzünk nagy reményeket ehhez a pluszaktivitáshoz, mert a szülőértekezlet alkalmával kitöltött kérdőívben a sportfoglalkozások iránt tanúsítottak a leginkább érdeklődést a gyerekek. A második helyen a környezetvédelemhez köthető tevékenység állt, ami örömmel tölt el bennünket, hiszen ugyan elkészült ez a szép épület, de a körülötte történő parkosítás még előttünk áll. Ezt szeretnénk pótolni lakóink közreműködésével, ahogy arra az időjárási körülmények lehetőséget biztosítanak. Kis kerteket, belakható nyári teraszokat képzeltünk el – mondta el Barna Boglárka, mint ahogy azt is, hogy igyekeztek a kezdés előtt munkatársaival felkeresni több kollégiumot is, hogy megismerkedjenek más intézmények tapasztalataival, ötletekkel gazdagodjanak. Így legutóbb Zentán jártak, ahol szívélyes és inspiratív fogadtatásban részesültek.