2021. december 3., péntek

Napi háromszáz adag meleg étel a rászorulóknak

Óbecsén a népkonyha, három hónapos nyári szünet után, október 1-jén ismét megkezdte a munkáját. A Szociális Központ határozata szerint munkanapokon mintegy 300 rászoruló kap napi egy adag meleg ételt.

Az óbecsei önkormányzat a népkonyha működésére 7,2 millió dinárt hagyott jóvá a költségvetésében erre az évre. Egy adag meleg étel 130 dinárba kerül, ami naponta 39.000 dinárt tesz ki. Októberben 21 munkanap van, tehát az összeg 819.000 dinárra rúg.

Április 1-jétől nem a gerontológiai központ, hanem az Aranypart (Zlatna obala) Kft. biztosítja a meleg ételt a községben. Suzana Đukić, a kft. igazgatója elmondta, hogy nem egyedüli cégként jelentkeztek az önkormányzat felhívására, de mivel ők ajánlották a legalacsonyabb árat, ők nyerték meg a pályázatot, és kötöttek kilenc hónapra szerződést az önkormányzattal.

– A Vöröskereszt helyi szervezete tíz alapanyagot biztosít, többek között borsót, zöldbabot, tésztát, babot, rizst, míg a többi alapanyagot, a húst, a hagymát, a sárgarépát és a fűszereket mi vásároljuk, és mi főzzük meg az ebédet, amit utána a községben hét helyen osztunk szét – tette hozzá az igazgatónő.

A rászorulók Óbecsén az első, második és harmadik helyi közösségnél, illetve Péterrévén, Bácsföldváron, Radičevićen, valamint Dreán (Mileševón) juthatnak hozzá az ebédhez. Az első adag meleg ételekhez már 9.45-kor hozzá lehet jutni, amit az Újfalu polgárai kapnak. Az igazgatónő elmondása szerint legtöbb rászoruló Péterrévén, illetve Óbecsén a második és a harmadik helyi közösség területén van.