2024. április 19., péntek

Đoković világelső marad

Novak Đoković november 1-jén nem adja át a tenisz trónját Danyiil Medvegyevnek. Az orosz ugyanis Indian Wellsben a nyolcaddöntőben esett ki, és annyi pontot veszített, hogy októberben már nem előzheti meg a szerbet, még akkor sem, ha a hónap utolsó hetében vállalja a bécsi 500-as tornát, és ott nyer is. Medvegyev csak november 15-én, a torinói mestertorna befejeztével állhat az élre, de csak abban az esetben, ha Đoković az idén már egyetlen pontot sem szerez, ő viszont diadalmaskodik előbb a párizsi 1000-es teremtornán, majd 1500 pontot érő öt győzelemmel nyeri az évzárót.

Medvegyev ugyanúgy kapott ki Indian Wellsben Grigor Dimitrovtól, ahogyan Novak az olimpián Alexander Zverevtől. Az orosz is megnyerte az első játszmát, a másodikban breakelőnye volt, majd zsinórban nyolc játékot veszített. A hétfői ranglistán Đokovićnak 11 430, Medvegyevnek pedig 9630 pontja lesz.

A nyolcaddöntő legnagyobb meglepetése, hogy a mezőnyben nem maradt egyetlen orosz sem, hisz Medvegyevvel együtt Hacsanov és Karacev is búcsúzott. Az Indian Wells-i negyeddöntő párjai: Cicipasz–Baszilasvili, A. Zverev–Fritz, Hurkacz–Dimitrov, Schwartzman–Norrie.

A nőknél ismert lett az elődöntő első párja, amelyben a torna kétszeres bajnoka, a fehérorosz Viktorija Azarenka a lett Jelena Osztapenkóval mérkőzik. Egyetlen meccsüket 2019-ben a Roland Garroson a fehérorosz nyerte.

Grigor Dimitrov áthúzta Danyiil Medvegyev számításait (Fotó: Beta/AP)

Grigor Dimitrov áthúzta Danyiil Medvegyev számításait (Fotó: Beta/AP)

INDIAN WELLS. – A férfitorna nyolcaddöntőjében: Dimitrov–Medvegyev 4:6, 6:4, 6:3, Cicipasz–De Minaur 6:7, 7:6, 6:2, A. Zverev–Monfils 6:1, 6:3, Schwartzman–Ruud 6:3, 6:3, Hurkacz–Karacev 6:1, 6:3, Fritz–Sinner 6:4, 6:3, Baszilasvili–Hacsanov 6:4, 7:6, Norrie–Paul 6:4, 4:6, 6:2. Nők, negyeddöntő: Osztapenko–Rogers 6:4, 4:6, 6:3, Azarenka–Pegula 6:4, 6:2.

Murray támogatja a védőoltást

A kétszeres olimpiai aranyérmes, háromszoros Grand Slam-bajnok Andy Murray kívánatosnak tartja, hogy minél több teniszező legyen beoltva a koronavírus ellen, aki a jövő év eleji Australian Openen indul. A brit játékos álláspontját azután ismertette, hogy Victoria állam sportminisztere, Martin Pakula közölte: csak a vakcinával rendelkező helyi teniszezők számára garantálják a részvételt a januári tornán, s az érintetteknek november 26-ig meg kell kapniuk második oltásukat a szereplés érdekében. A külföldi, illetve más ausztrál állambeli sportolókra vonatkozó előírás egyelőre még nem született meg. Murray szerint támogatandók az ausztrál házigazdák azon lépései, amelyek szigorúbb feltételeket írnak elő a Melbourne Parkban fellépő oltatlanok számára, mint azoknak, akik teljes mértékben be vannak oltva a Covid-19 ellen. Utóbbiakat jelen helyzet szerint nem fogják 14 napos hotelkaranténra kötelezni, és a vakcinát felvettek eleve nagyobb mozgásszabadságot élvezhetnek majd az év első Grand Slam-versenyén.