2024. április 18., csütörtök
FOCIMIX

Világbajnokság előtt csak egy hét

Az európai bajnokságokban szereplő játékosok egy héttel a 2022-es katari világbajnokság rajtja előtt csatlakozhatnak válogatottjukhoz. A L’Equipe francia sportnapilap az európai szövetségnek (UEFA) a tagszervezetekhez küldött leveléből szerezte az értesülését. Az UEFA egyelőre nem kommentálta a hírt.

A katari vb-t jövőre november 21. és december 18. között rendezik, így november 14-én hagyhatják el klubjaikat a játékosok.

Fair Play díj a dánoknak

A Nemzetközi Fair Play Bizottság díját vette át a dán válogatott, melynek csapatkapitányát, Christian Eriksent újra kellett éleszteni a nyári Európa-bajnokságon a Finnország elleni mérkőzésen. Az elismerést Kamuti Jenő elnök adta át a nemzeti csapatot képviselő Simon Kjærnek.

Június 12-én az Eb-csoportmeccs első félidejében Eriksen összeesett a pályán, szívét defibrillátorral indították újra. Kjær elsőként ért oda barátjához, akit azonnal a megfelelő pozícióba helyezett, majd az Inter futballistáját az életmentő beavatkozás után kórházba szállították. Hat napot töltött bent, szívritmus-szabályozót kapott, majd hazatért. Azóta számos orvosi vizsgálaton esett át, hogy kiderítsék szívmegállásának okát, de egyelőre nem tudni, hogy folytathatja-e a pályafutását.

A Nemzetközi Fair Play Bizottság indoklásában közölte, a sport szeretete és csapattársuk küzdelme az életéért azt váltotta ki, hogy a felajánlott halasztás helyett a dánok vállalták, hogy társuk érdekében folytatják a mérkőzést. Ezzel „tanúbizonyságot tettek arról, hogy a szolidaritás, az együttérzés, az egymásért való küzdelem a sport elengedhetetlen része, mely nélkül igazi sport nem létezik”.

A City (is) Hålandot akarja

A dortmundi Borussiában futballozó Erling Håland lesz 2022-ben az angol bajnok Manchester City első számú kiszemeltje. A Times híradása szerint a norvég csatár ügynöke, Mino Raiola januárban kezdi meg a tárgyalásokat a jövő nyári klubváltás feltételeiről. A brit napilap közölte, az ifjú sztár megszerzése prioritást élvez a Citynél, amelyben Håland édesapja, Alf-Inge 2000 és 2003 között 38 mérkőzést játszott. A 21 éves légiós szerződése 2024. június 30-ig szól a Dortmundnál, de szerepel benne 2022-re egy záradék, amely 75 millió eurós kivásárlási összeget határoz meg. A Manchester City mellett a város másik klubja, a United is érdeklődik Håland iránt, mint ahogy a Real Madrid és a Paris Saint-Germain is felmerült esetleges új klubjaként. Marco Rose, a Borussia vezetőedzője augusztusban úgy vélekedett, hogy a csatár a mostani idény után is marad a német egyesületnél. Håland 2020 januárjában érkezett Dortmundba, ahol azóta 67 tétmeccsen 68 gólt szerzett, az elmúlt idényben beválasztották a Bajnokok Ligája álomcsapatába. Jelenleg hét találattal vezeti a Bundesliga góllövőlistáját – holtversenyben Robert Lewandowskival – úgy, hogy az elmúlt két fordulóban combsérülés miatt nem lépett pályára.

Menesztették a koszovói kapitányt

A világbajnoki selejtezősorozatban elszenvedett újabb két vereségét követően menesztette svájci szövetségi kapitányát a koszovói labdarúgó-válogatott. A 70 esztendős Bernard Challandes 2018 óta irányította az együttest, amely az októberi kvalifikációs mérkőzéseken előbb Svédországban kapott ki 3:0-ra, majd hazai pályán Grúziával szemben veszített 2:1-re a B csoportban. Challandes leszögezte, büszke az elvégzett munkára, és hálás azért, hogy a csapattal dolgozhatott, ezért csalódott, hogy távoznia kell.

Hét mérkőzés alatt szerzett 4 pontjával Koszovó az ötödik, azaz utolsó helyen áll a selejtezőcsoportjában, legutóbbi négy mérkőzéséből egy döntetlent követően háromszor maradt alul.