2024. március 29., péntek

Kellett a nagy hajrá

Fontos győzelmet aratott az Euroliga 3. fordulójában a Crvena zvezda, amely a Žalgiris feletti diadallal (73:61) pozitívra alakította mérlegét (2/1). A szoros védekezés jellemezte találkozó kevés pontot hozott, a kimenetel egészen az utolsó negyed derekáig bizonytalan volt. Bár a piros-fehérek többnyire néhány kosárnyi előnnyel élen jártak, a litvánok szinte végig életben tartották magukat, de az utolsó percekben aztán Nikola Kalinićék 8:0-s futással (60:58-ról 68:58) dűlőre vitték a dolgot.

A női Euroligában ismét nyert – ezúttal a lengyel Gdynia otthonában – a magyar bajnok Sopron, míg a Szekszárd másodszor is alulmaradt, igaz, megszorongatta a Montpellier-t. Megkezdődött a nemzetközi szövetség (FIBA) második számú európai férfitornájának, az Európa-kupának a csoportköre is, amelyben a Szolnok 81:64-re verte a Portót.

Euroliga, a 3. fordulóban: Crvena zvezda–Žalgiris 73:61, Real Madrid–Monaco 94:86, Barcelona–Olimpiakosz 67:67, h. u. 79:78. Az élcsoport: Barcelona, Milano és Asvel 6 pont stb. Európa-kupa, 1. forduló, H csoport: Szolnok–Porto 81:64, CSM Oradea–Legia 66:76. Női Euroliga, 2. forduló, A csoport: Avenida–Riga 72:41, Szekszárd–Montpellier 65:72, MBA Moszkva–USK Prága 54:79. A sorrend: Avenida és Montpellier 4, USK 3, Venezia (–1) és Jekatyerinburg (–1) 2, MBA, Riga és Szekszárd 2 pont. B csoport: Gdynia–Sopron 71:86, Dinamo Kurszk–Galatasaray 78:76, Fenerbahçe–Landes 65:70. A sorrend: Sopron és Dinamo 4, Landes és Fenerbahçe 3, Schio (–1), Galatasaray és Gdynia 2, Girona (–1) 1 pont.

NBA

Irving „őszinte önmagához”

A Brooklyn Nets kosárlabdázója, Kyrie Irving kijelentette: csak őszinte önmagához, és azt teszi, amit helyesnek gondol, amikor nem engedi beoltatni magát. Az NBA-játékosoknak nem kötelező az oltás, ugyanakkor a liga rendelkezése alapján nem kell fizetést adni olyan esetekben, amikor a játékos maga tehet arról, hogy nem léphet pályára. Márpedig a New York-i előírások szerint egy olyan sportolónak, aki közönség előtt nyilvános helyen szerepel, legalább egy oltással rendelkeznie kell a koronavírus ellen. Mindezek értelmében Irving a hazai mérkőzéseken – illetve egyéb New York-i találkozókon – nem léphet pályára, a Brooklyn pedig úgy döntött, az idegenbeli meccseken sem szerepelteti. A klub a hazai találkozók után nem is ad fizetést Irvingnek, az idegenbeli mérkőzésekért viszont meg fogja kapni a bérét.

„Tisztában vagyok vele, hogy ez a döntés anyagi következményekkel jár, de ha a csapatba kerülésért be kell oltatnom magam, akkor inkább nemet mondok. Arra kérek mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a döntésem” – írta az amerikai játékos Instagram-oldalán.