2024. április 24., szerda
SZÓFIGYELŐ

Tutiság

A bizalmas köznyelvben jelentkezik egy ideje a tutiság főnév: Igazi nyári tutiság. – De majd jön a tutiság; csak bírjuk ki addig, várjuk ki a végét. – A fő vonal a szépségápolás, de van itt mindenféle tutiság, ne lepődjetek meg. – Annak jártunk utána, hogy melyik a tutiság. – És a legnagyobb tutiság az, ha mindez házhoz jön. – Magával ragadó, virágillatú tutiságot keresel? – Szagold meg, és érezd a tutiságot! – Rá is találtunk a tutiságra. – Ezt a tutiságot minél több embernek látnia kell. – Túlzottan a tutiságra törekszik, és többnek akar látszani annál, mint amennyi valójában.

Feltehetően a szleng tuti melléknév (’bizonyos, kétségtelen, biztos, fix, kétségbevonhatatlan’; ’príma, kitűnő’) származéka. Afféle mindenre jó szónak látszik, leginkább azonban ’különlegesség’ értelemben szerepel: A tutiság a legnagyobb fotel, 140-es rúddal és 210 cm textillel, mindenképp ezt válaszd, ha a legjobbat szeretnéd. – Tudtad, hogy vannak olyan alapanyagok, amelyek emésztése több kalóriát igényel, mint amennyit maga az alapanyag ad? Ez aztán a tutiság! – Pár év múlva teljesen más lesz az aktuális tutiság. – Arról nem írnak, hogy a karácsonyra kiadott tutiság, amit akkor elkapkodtak, mikor érhető el újra, de egy nagy képre rakták az összes lapot. – Térj be hozzánk, vegyél könnyes búcsút ettől a pici üzlettől, és húzz még be valami tutiságot akciós áron egészen holnap zárásig.

Olykor ételkülönlegességről, ínyencségről van szó: Egy finom krémessel indítja be magát, de jön majd utána óriási sült pisztráng, meg minden tutiság, amire csorgathatjátok a nyálatokat. – Persze a jó öreg szilvás gombóc nagyon nagy tutiság, de simán versenybe szállhat vele ez a fantasztikus, barackos változat is. – A másik tutiság pedig a banán, amit minden futóverseny frissítőasztalán megtalálhatunk – Hamar kiderült, hogy így nem lehet végigcsinálni a napot, de szerencsére mindenféle tutiságot kapni egy ilyen kiállításon.

Az is előfordul, hogy éppenséggel valaminek a fortélyára, a titkára utal: Az emberek általában azt hiszik, hogy a marketing diploma mellé egy üveggömböt is adnak, amiből a marketinges mindig kiolvassa a tutiságot. – A tőzsdék feneketlen étvágyú csúcsragadozója tanítja meg a tutiságot a tátott szájú civileknek. – Ha te is minden tutiságot bevetettél már a fényes, dús hajkoronáért mégsem érted el a célodat, akkor nem feltétlenül nálad van a hiba. – Már ébredés után tudtam, mit kell csinálnom, az álommanók biztos éjjel a fülembe súgták a tutiságot. – Na rájöttem a tutiságra.