2024. április 19., péntek

Nyelvünk ügyében

Adán tanácskozással és könyvbemutatóval zárult a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvénysorozat

Az adai születésű Szarvas Gábor nyelvész, a magyar nyelvművelés megteremtőjének tiszteletére rendezett nyelvművelő napokat csütörtökön és péntek tartotta meg Adán a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület, Ada község önkormányzata és a Szarvas Gábor Könyvtár szervezésében.

Az adai Szarvas Gábor-szobornál megtartott koszorúzási ünnepségen Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke mondott ünnepi beszédet.

– Ma, most, 2021-ben, 149 évvel a Magyar Nyelvőr folyóirat indulása után, Szarvas Gábor születésének 189. évfordulóján, abban az évben, amikor a Magyar Nemzeti Tanács elfogadta a 2026-ig szóló, legújabb hivatalos nyelv- és íráshasználati stratégiáját, stratégiánkat, s abban az évben, amikor méltóbb módon ünnepelhetjük meg a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok 50 éves évfordulóját, azt kell értenünk és tudatosítanunk, hogy az anyanyelvi és anyanyelvű építkezésünknek nem lehetőségei és nem esélyei, de kézzelfogható és érzékelhető mérföldkövei nyelvművelésünknek, nyelv- és jövőtervezésünknek eszközei, és ami a legfontosabb, alkotó és tenni akaró közösségei vannak! Őrei, nyelvőrei! Hálózata! „Magyarul írni és beszélni szabadság, öröm és felelősség” – olvashatjuk az előbb említett, jelentős stratégia bevezetőjében – mondta Sutus Áron, aki rámutatott a tenni akaró, családban, nemzetben, nemzeti egységben gondolkodó közösségek jelentőségére, illetve azokra a személyekre, akik ezeknek az élére állnak. Követendő példaként a közelmúltban elhunyt adai Szabó Szabados Ilona magyartanárnőt említve.

 – A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok az elmúlt ötven évben nem kevesebbet tett mindezért, mint hogy stratégiákat alkotott, ösztönözte a felnövekvő generációkat, elkötelezett tanítókat, tanárokat segített felnevelni e tájnak, a tudományos életben jelentős nyomot hagyott és hagy, de elsősorban közösséget teremt: hisz közösségben gondolkodik! – mutatott rá beszéde végén a VMMSZ elnöke

A koszorúzási ünnepségen Szarvas Gábor mellszobránál a Magyar Nemzeti Tanács nevében Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke helyezte el a kegyelet virágait, Ada község önkormányzata nevében Tóbiás József és Búcsú Attila, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület részéről Hódi Éva, Ágoston Ibolya és Józó Mónika. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség képviseletében Sutus Áron koszorúzott, a Szarvas Gábor Könyvtár nevében Barna Kolozsi Valéria és Körtvélyesi Bűn Enikő, az anyaországi és a külhoni nyelvészek részéről Molnár Csikós László, valamint az adai Cseh Károly Általános Iskola részéről Maksó Éva.

Koszorúzási ünnepség Szarvas Gábor adai mellszobránál (Fotó: Csincsik Zsolt)

Koszorúzási ünnepség Szarvas Gábor adai mellszobránál (Fotó: Csincsik Zsolt)

A nyelvművelő napok rendezvénysorozata a tudományos tanácskozással zárult. Bevezetésként Hódi Éva, a nyelvművelő egyesület elnöke bemutatta a nyelvművelő napok 50 éves jubileuma alkalmából kiadott Nyelvünk ügyében című kötetet. Majd a tanácskozáson Balázs Géza, Hajnal Jenő, Molnár Csikós László, Pomozi Péter, Nagy Gyöngyi, Hódi Sándor, Józó Mónika, Kávai Mucsi Katalin előadása hangzott el, és felolvasták Szabó Szabados Ilona értekezését is.

A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok alkalmából meghirdetett versenyek közül a 4. osztályosok játékos nyelvi vetélkedőjének végeredményéről már beszámoltunk. A 7. osztályos általános iskolás diákok nyelvi vetélkedője online zajlott csütörtökön 8 és 20 óra között A megmérettetésre 51 vajdasági, magyarországi és erdélyi diák jelentkezett be, közülük 44-en regisztráltak, a tesztet 37-en töltötték ki. A verseny végeredménye: 1. Varnyú Leóna (Petőfi Sándor iskola, Óbecse), 2. Tápai Emma (Cseh Károly iskola, Ada), 3. Kovács Tamás (Thurzó Lajos iskola, Zenta). A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület különdíjasa Kovács Dobák Heléna (Thurzó Lajos iskola, Zenta) lett, a Szarvas Gábor Könyvtár különdíját Bózsits Noémi (Széchenyi István iskola, Szabadka) érdemelte ki.

A nyelvművelő napok keretében az idén online megtartották a középiskolás diákok beszédversenyt. A versenyezőknek 2 perces videóra felvett szöveget kellett beküldeni, hogy mit jelent számukra az anyanyelv, miért fontos az anyanyelv őrzése, ápolása, védelme, mit és hogyan lehet ennek érdekében tenni. A beszédversenyre 12 pályamű érkezett, amelyet Molnár Csikós László nyugalmazott egyetemi tanár, Máriás Endre újságíró és Elor Emina színművésznő bírált el. A beszédverseny végeredménye: 1. Nagy Anikó, 2. Csízik Boglárka, 3. Gyetvai Balázs (mindhárman a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjai), 4. Vörös Rebeka (Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka), 5. Zoboki Karina (Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakképző Iskola).

Az adai Szarvas Gábor Könyvtár az idén először hirdetett videopályázatot a nyelvművelő napok alkalmából, hogy minél többen foglalkozzanak Szarvas Gábor méltán híres alakjával és olyan képanyaggal bővítsék az emlékszoba állományát, amely hiteles és új információval bővíti az érdeklődők ismereteit. A pályázatra két alkotás érkezett, az adai Gálik Ádámtól, valamint a csókai Huszák Krisztinától és Izidortól.