2024. március 29., péntek

Beszédes István Szenteleky-, Benedek Miklós Bazsalikom-díjban részesül

A Szenteleky Napok Tanácsa által felkért bírálóbizottság (Berényi Emőke, Gazsó Hargita, Nagy Abonyi Árpád, Rajsli Emese, Virág Gábor) a 2021. évi Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat Beszédes Istvánnak, a Bazsalikom Műfordító Díjat pedig Benedek Miklósnak ítélte oda.

Beszédes István több évtizede megkerülhetetlen alakja a vajdasági magyar kulturális életnek: nemcsak költőként, drámaíróként és műfordítóként, hanem művelődésszervezőként is nagyhatású munkát fejt ki. 1999-ben alapította meg a zEtna online folyóiratot, melyhez kapcsolódóan 2002 óta könyvkiadóként is tevékenykedik. Számos fontos kiadvány jelent meg gondozásában, többek között Tolnai Ottó, Fenyvesi Ottó és Thomka Beáta kötetei. 2004-ben rendezte meg először Zentán a zEtna Irodalmi Fesztiválját, amely azóta a régió kihagyhatatlan irodalmi eseményévé nőtte ki magát.

Benedek Miklós költő a Magyar Szó munkatársa és a Képes Ifjúság szerkesztője, emellett pedig aktív műfordító is: tavaly jelent meg Zvonko Karanović általa magyarra ültetett versgyűjteménye, Mindennapi pusztaság címmel. A kötetnek egyszerre volt válogatója és fordítója, aki jó érzékkel tolmácsolta a hivalkodó és divatos megnyilatkozásoktól magát mindig is távol tartó szerb költő eddigi teljes opusát.

A díjak átadására október 30-án, a Szenteleky Napok keretében kerül sor, amelynek programjáról a későbbiekben értesítjük a közönséget – áll a sziváci Szenteleky Kornél Művelődési Egyesület elnökének, Varagić Gabriellának az aláírásával szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.