2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A hivatalos álláspont mindent felülír

Vajdaságban mindenhol a jelenléti oktatást szervezik meg

Részleteket közölt Predrag Sazdanović nőgyógyász és az egészségügyi minisztérium államtitkára azzal kapcsolatban, hogy mostantól bárki bejelentheti azokat az orvosokat, akik annak ellenére sem javasolják adott személynek a koronavírus elleni védőoltást, hogy ennek felvétele ellen nem szól egészségügyi indok. Az egészségügyi minisztérium és a Szerbiai Orvosi Kamara együttműködésének keretében azért teremtették meg a polgárokkal való kommunkáció lehetőségét a Viber alkalmazás segítségével (a 064/8811405-ös telefonszámon), hogy pontos értesüléseket szerezzenek az orvosok terepi magatartásáról – magyarázta Sazdanović a Prva tv műsorában, mondván, hogy amennyiben egy-egy bejelentés indokolttá teszi, a minisztérium az orvosi segítség lelkiismeretlen nyújtása bűncselekmény címén bűnvádi feljelentést tesz az adott orvos ellen, és ezzel párhuzamosan az orvosi kamara Becsületbírósága is lefolytatja saját eljárását. A bejelentés nem lehet névtelen, a polgárnak saját, és az orvos kilétét is fel kell fednie – derült ki a beszélgetés folytatásában, amelyben Sazdanović arra kéri a polgárokat, hogy ha az orvos nem javasolja számukra a védőoltást, ezt kérjék írásban.
„A Batut Közegészségügyi Intézet rendkívül egyértelmű utasításokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy ki és mikor veheti fel a védőoltást. Az oltópontokon ügyelő orvosoktól, továbbá az általános orvosoktól, a gyermekgyógyászoktól és a nőgyógyászoktól nem várunk el mást, csak azt, hogy ezekkel az utasításokkal összhangban járjanak el" – emelte ki.
Az államtitkár a gyerekek immunizációját sürgette, emlékeztetvén, hogy jelenleg 3 gyermek életéért küzdenek az orvosok – egyikük egy öt hónapos csecsemő –, de azt is elmondta, hogy egy 17 éves lány a koronavírus-fertőzést követően, és az annak okán kialakult véralvadási zavarok következtében hunyt el.
Az SZRTV-nek nyilatkozó Vladislav Vukomanović, a belgrádi gyermekgyógyászati intézet orvosa elmondta, hogy a három, lélegeztetőgéppel életben tartott gyermek közül a 17 éves enyhén túlsúlyos, míg a 15 éves és az öt hónapos gyermek semmilyen társult megbetegedésben nem szenved. Mint hozzátette, az előző járványhullámokhoz képest megváltozott a gyermekek kórképe, a kórházban kezeltek legtöbbjénél súlyos tüdőgyulladás alakult ki.

NEM VALLÁS, HANEM TUDOMÁNY
Ivana Prokić epidemiológus és az Összefogással a Covid ellen orvosi egyesülés tagja katasztrofálisnak minősítette a járványhelyzetet, kijelentvén, hogy az illetékesek semmit nem tesznek, és sorsukra hagyták a polgárokat. Az epidemiológia tudományág, nem pedig vallás, vagyis nem az a lényeg, hogy a miniszterelnök miben hisz és miben nem – emelte ki Prokić, rámutatván: „A megelőző intézkedések nem bűvészmutatványok. Ezeknek az a szerepük, hogy megfelelő időben alkalmazva megakadályozzák a fertőzésszám gyors növekedését, hogy minél kisebb legyen az egészségügyre nehezedő teher. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor mindenki megfelelő egészségügyi ellátásban részesülhet, a nem Covid-páciensek is."
Az immunizáció témájához kapcsolódóan az N1 tv-nek nyilatkozó Prokić megerősítette, hogy az orvosi egyesülés tagjai is számtalanszor arról értesültek, hogy az oltópontokon ügyelő kollégáik a „lehető legbutább" magyarázattal nem voltak hajlandóak valakinek feladni a védőoltást. Az egészségügyi minisztérium kezdeményézését Prokić nem tartja rossznak, ám attól tart, hogy az illetékes egészségügyi felügyelők nem jelentkeznek majd minden hívásra.

JAVARÉSZT JELENLÉTI OKTATÁS
Az oktatási minisztérium pénteki közleményének értelmében hétfőtől országszerte három helyi önkormányzat területén szervezik meg a középiskolákban a kombinált oktatási modellt, ezek egyike sem vajdasági önkormányzat. Mindenhol máshol az országban a jelenléti oktatást szervezik meg.

6424 FERTŐZÖTT – 50 ELHUNYT
A pénteki járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 21.545 koronavírustesztet végeztek el, ebből 6424-nek az eredménye volt pozitív (29,8 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 50 Covid-páciens hunyt el, a járvány kezdete óta 8 996. A kórházakban 6657 Covid-pácienst gyógykezelnek, 289-nek van szüksége mesterséges lélegeztetésre. Vajdaságban előző nap 1570 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 397-et. A tartományban 21.633 aktív fertőzést tartanak nyilván – jelentette a Vajdasági Közegészségügyi Intézet.
Szigorúbb ellenőrzés
A szerb kormány pénteken közleményben tájékoztatta a közvéleményt, hogy a felhatalmazott felügyelőségi szervek mostantól szigorúbban ellenőrzik a járványügyi intézkedések betartását. Az ellenőrzés elsősorban az üzletközpontokban, a városi tömegközlekedési eszközökön és a vendéglátóhelyeken lesz rigorózusabb – közölték.