2024. március 29., péntek

Meghalt a megkéselt brit parlamenti képviselő

Belehalt sérüléseibe Sir David Amess, a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi képviselője, akit péntek délután ért késes támadás délkelet-angliai választókerületi irodájában.

A Sky News kereskedelmi hírtelevízió és a BBC közszolgálati médiatársaság beszámolói szerint a 69 éves Sir David Amess éppen képviselői fogadóórát tartott a délkelet-angliai Leigh-on-Sea kisvárosban lévő választókörzeti irodájában, amikor valaki egy késsel többször megszúrta.

A BBC értesülése szerint egy embert a rendőrség őrizetbe vett. Sir David Amess állapotáról egyelőre nem hangzott el hivatalos tájékoztatás.

A rendőrség a képviselői iroda környékét lezárta. Legutóbb öt éve követtek el merényletet brit parlamenti képviselő ellen.

Jo Coxot, a legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt kétgyermekes, 41 éves képviselőnőjét 2016. június 16-án, egy héttel a brit EU-tagságról tartott - a kilépésre voksolók szűk többségű győzelmével végződött - népszavazás előtt három lövéssel és többtucatnyi késszúrással meggyilkolta egy magányos tettes, Thomas Mair, akit még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek.