2024. április 25., csütörtök
OKTÓBER, AZ EMLŐRÁK ELLENI KÜZDELEM HÓNAPJA

Nem szabad megvárni a tünetek megjelenését

Az emlőrák a rosszindulatú betegségek okozta megbetegedések és halálozások vezető oka a nők körében világszerte. Október, az emlőrák elleni küzdelem nemzetközi hónapja, célja, hogy felkeltse a figyelmet a megelőzés, a korai felismerés és a kezelés időben történő megkezdésének fontosságára.

Nagyon kevesen végeznek otthon önvizsgálatot, még kevesebben mennek rendszeres szűrésre. Arra a kérdésre, hogy miért, mindannyian az időhiányt és a félelmet említik.

– A rák leggyakoribb jele, amit a nő észrevesz, az csomó a mellben. A mellbőr színének megváltozása és a hónaljban kitapintható csomó a leggyakoribb ok, amiért orvoshoz kell fordulni – mondta dr. Nataša Prvulović Bunović, a Vajdasági Onkológiai Intézet munkatársa a Vajdasági RTV-nek.

Hozzátette, hogy nem kell megvárni a jelek, tünetek megjelenését, hanem rendszeres szűrővizsgálatokra kell menni, hiszen az idejekorán felfedezett betegség gyógyítható.

Elmagyarázta, hogy az önvizsgálatot havonta egyszer érdemes otthon elvégezni, évente egyszer pedig jelentkezni szűrővizsgálatra.

A vizsgálati programban az 50 és 69 év közötti nőket várják, hiszen ők a veszélyeztetett korosztály az emlődaganat tekintetében.