2024. április 20., szombat

Két év után új nagykövet?

Biden Christopher Hillt küldené Belgrádba

Christopher Hillt jelölte Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke az USA új nagykövetének Belgrádban – erősítették meg a hírt a Fehér Ház hivatalos honlapján.
Christopher Hill Anthony Godfrey helyére érkezhet, aki 2019 óta nagykövet Szerbiába. A média már korábban írt arról, hogy Godfreyt a mandátumának lejárta előtt is visszavonhatják megbízatásából, hogy egy másik amerikai, Balkán-ismerő diplomata vegye át a helyét. A Szabad Európa Rádiónak az USA belgrádi nagykövetsége október 13-án eljuttatott válaszában rámutatott, hogy Godfrey nagykövet marad, helyettesének kijelölése, mint korábban is bármikor a Fehér Házból érkezik. Ám miután a jelölt javaslata eljut a Szenátushoz, közmeghallgatást tartanak a javaslatról, majd a közmeghallgatás eredménye után még szavazni is kell a jelöltről.
A Szabad Európa Rádió rámutatott, az új nagykövetjelölt a nyugat-balkáni régió ismerője, hiszen Richard Holbrooke helyettese volt, amikor Bosznia-Hercegovinában daytoni békeszerződést (1995 decemberében) aláírták a felek.
A múlt év decemberében a daytoni–párizsi békeszerződés megkötésének 25. évfordulójára megrendezett konferencián Hill kiemelte, a daytoni megállapodás, amelynek célja a háború megállítása volt, olyan politikai megoldásokat eredményezett, amelyek nem működnek, és ha most kérdeznék őt erről, ragaszkodna az olyan észszerűbb államvezetéshez, amely a legmagasabb szinten tartja tiszteletben az emberi jogokat.
Christorpher Hill az USA különleges küldöttje volt Koszovóban, ám nagykövetként is dolgozott Irakban, Dél-Koreában, Lengyelországban, Észak-Macedóniában, és rövid ideig Albániában is.