2024. április 20., szombat

Újabb csalók próbálkoznak

Nem először futottam már bele olyan e-mailekről készített képernyőfotókba, amelyeken az illető (nevezzük nevén: csaló) azt állítja, hogy teljes hozzáférése van a címzett eszközeihez. A leírásából ítélve kb. mindent hall, mindent lát.

Szóval sokszor láttam, de soha sem gondoltam volna, hogy engem is megtalál. Hát, megtalált. A fenyegető e-mailben (amely mindenki számára egyforma) az áll, hogy a címzettet rajta kapta, ahogyan pornográf tartalmat néz az interneten, és erről felvétel is készült. Amennyiben nem szeretné az illető, hogy a csaló nyilvánosságra hozza a birtokában lévő anyagokat, utaljon át a Bitcoin számlájára 1400 eurót. Minderre két napja van a levél elolvasását követően. Megjelenik a tipikus mondat is, a „ne lépjen kapcsolatba a rendőrséggel”, mindezt gyönyörű, Google fordítói stílusban. A végére odabiggyeszti, hogy legyen résen a címzett, hiszen azt is tudja, mikor nyitotta meg a levelet (hú, talán ezt is látja, amit én most itt írok, ki tudja; majd megírja – irónia vége).

Íme a levél teljes szövege, képekben:

Na, már most. Azt szokták mondani, hogy akinek nem inge ne vegye magára. Mindenki magánügye, hogy milyen tartalmakat néz az interneten, senki felett nem törünk pálcát, azonban akik mégis maguknak érzik a történetet, inkább azok se dőljenek be az ilyennek.

Viccet félretéve: ez egy igen félre sikerült csalási kísérlet, azonban nagyon sokszor túl igazinak tűnnek a csaló üzenetek, és ebben az esetben ott landol a számlájukon a pénz. Legyünk résen!

U.I.: Az MVM Nextnek sem kell törleszteni az adósságot, amennyiben nincs.