2021. december 1., szerda

Újabb csalók próbálkoznak

Nem először futottam már bele olyan e-mailekről készített képernyőfotókba, amelyeken az illető (nevezzük nevén: csaló) azt állítja, hogy teljes hozzáférése van a címzett eszközeihez. A leírásából ítélve kb. mindent hall, mindent lát.

Szóval sokszor láttam, de soha sem gondoltam volna, hogy engem is megtalál. Hát, megtalált. A fenyegető e-mailben (amely mindenki számára egyforma) az áll, hogy a címzettet rajta kapta, ahogyan pornográf tartalmat néz az interneten, és erről felvétel is készült. Amennyiben nem szeretné az illető, hogy a csaló nyilvánosságra hozza a birtokában lévő anyagokat, utaljon át a Bitcoin számlájára 1400 eurót. Minderre két napja van a levél elolvasását követően. Megjelenik a tipikus mondat is, a „ne lépjen kapcsolatba a rendőrséggel”, mindezt gyönyörű, Google fordítói stílusban. A végére odabiggyeszti, hogy legyen résen a címzett, hiszen azt is tudja, mikor nyitotta meg a levelet (hú, talán ezt is látja, amit én most itt írok, ki tudja; majd megírja – irónia vége).

Íme a levél teljes szövege, képekben:

Fotó: KGN/Képernyőfotó
Fotó: KGN/Képernyőfotó

Fotó: KGN/Képernyőfotó
Fotó: KGN/Képernyőfotó

Fotó: KGN/Képernyőfotó
Fotó: KGN/Képernyőfotó

Na, már most. Azt szokták mondani, hogy akinek nem inge ne vegye magára. Mindenki magánügye, hogy milyen tartalmakat néz az interneten, senki felett nem törünk pálcát, azonban akik mégis maguknak érzik a történetet, inkább azok se dőljenek be az ilyennek.

Viccet félretéve: ez egy igen félre sikerült csalási kísérlet, azonban nagyon sokszor túl igazinak tűnnek a csaló üzenetek, és ebben az esetben ott landol a számlájukon a pénz. Legyünk résen!

U.I.: Az MVM Nextnek sem kell törleszteni az adósságot, amennyiben nincs.