2024. április 24., szerda

Vučić: A lakosság nem fog magasabb árat fizetni a gázért

Magyarországgal közös atomerőmű kiépítését is kilátásba helyezte Aleksandar Vučić

Az energetikai válság, és annak függvényében az árak alakulása, nagy befolyással lesz az összes többi termék, főleg az élelmiszer árára – jelentette ki Aleksandar Vučić, szerb államfő a Prva televízió vendégeként. Kifejtette, hogy a környező országokban már kezdenek elszállni az árak, és sajnos a válság el fogja érni Szerbiát is.

– Európában csak Ukrajnában és Grúziában alacsonyabb az áram ára – mondta, majd kifejtette, mindazon országok, amelyek nem rendelkeznek szén- és atomerőművekkel, most nagyon nehéz helyzetben vannak. Hozzátette, Magyarországgal közös projektumként kilátásban van egy atomerőmű kiépítése.

Vučić aláhúzta, a lakosság nem fog magasabb árat fizetni a gázért, de még nem tudja megmondani, hogyan sikerül ezt majd az államnak megoldani. Azt is elmondta, Szerbiában továbbra is alacsony áron marad a villanyáram a kisfogyasztók számára, ám valószínűleg tovább növekedik majd a kőolaj utáni jövedéki adó.

Szerbia elnöke beszélt a nyugdíjak és átlagjövedelmek növekedéséről is. Mint mondta, a nyugdíjak növekedése 6 százalékos lesz, ugyanakkor 20 ezer dináros segítségre is számíthatnak a legidősebb polgárok. A fizetések nyolc százalékkal, míg a minimálbér kilenc százalékkal emelkedik majd. 

– A fizetések már februárban elérik a 616 eurót – hangsúlyozta Vučić. 

Az államfő kitért a Koszovó északi részén uralkodó feszültségekre is. Ezzel kapcsolatban elmondta, tudomása van arról, hogy a koszovói rendőrség (ROSU) a közeljövőben még egy akciót tervez végrehajtani az északi térségben. Mint mondta, minden az ottani szerbség megfélemlítésére irányul. Arra biztatta az ott élő szerbeket, hogy minden provokáció ellenére vegyenek részt a választásokon.

A műsorban arról is szó esett, miért nem szigorít az ország a jelenlegi igen kedvezőtlen járványhelyzetben. Aleksandar Vučić ennek kapcsán értetlenségét fejezte ki, mondván, ha szigorít az állam, akkor azt kérdezik tőle miért szigorított, ha pedig nincs szigorítás, akkor azzal van probléma. A témával kapcsolatban csak annyit mondott, lesznek szigorítások. Hogy mikor és milyen mértékben, azt nem fejtette ki Aleksandar Vučić.