2024. április 20., szombat

Putyin–Vučić-találkozó novemberben

Várhatóan Szerbia is háromszoros árat fizet a földgázért a jövő évtől

Aleksandar Vučić államfő november 25-én találkozik Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével. Beszélgetésük egyik témája várhatóan az energetikai biztonság, a földgázellátás lesz. Vučić a találkozó bejelentése kapcsán az újságíróknak elmondta, hogy csak a komolytalan emberek állíthatják, hogy az energiaellátás terén a helyzet stabil és biztos.

– Hittünk abban, hogy a földgáz piaci ára csökken, de sajnos a mi előrejelzéseink nem voltak jók – mondta az államfő, majd hozzátette, a holland tőzsdén pillanatnyilag 1000 köbméter gáz 1200 dollárba került. Szerbia jelenleg 270 dollárért vásárolja a gázt, az év végéig ezen az áron van szerződése Oroszországgal – írja a Tanjug hírügynökség.

Vučić nem volt bizakodó a január 1-je utáni földgáz árával kapcsolatban.

Szerbia átlag 6,5 millió köbméter földgázt fogyaszt, de várhatóan a fogyasztás megnő 11 millió köbméterre. Rámutatott, hogy Szerbia villanygazdaságát is ellátják földgázzal, hogy kellő mennyiségű áramot tudjanak termelni, illetve, hogy a villanyáram ára kedvező legyen.

Az államfő elmondta azt is, hogy Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója most érkezett Moszkvából azzal a hírrel, hogy januártól árképletet ajánlják Szerbiának, ami szerint megközelítőleg 780 dollár körül alakul majd a földgáz ára. Ez így a jelenleg szerződött árnak a háromszorosa.

Az államfő megígérte, hogy Szerbia mindent megtesz, hogy kedvező áron alkudjon meg. Az ipar várhatóan nem fizet majd olyan kedvező árat, mint eddig, de a földgáz és az áram is olcsóbb lesz, mint Európában bárhol. Kiemelte, azon is dolgoznak majd, hogy a polgárok ne érezzék meg nagyon a drágulást.