2024. március 29., péntek

Magyar-szerb közös határvédelem

Aleksandar Vulin Pintér Sándorral a Horgos-Röszke határátkelőnél találkozott

Magyarország és Szerbia bővítette az illegális migrációval szembeni együttműködését, a közös járőrözést a Szerb – Észak-Macedón, illetve a Magyar-Szerb határon – jelentette be a magyar belügyminiszter Röszkén, írja az MTI.

Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere Aleksandar Vulin belügyminiszterrel a Horgos-Röszke határátkelőhelyen találkozott pénteken, amikor többek között arról számoltak be, hogy az illegális migráció visszaszorításáról a két ország egyformán gondolkodik. Szerbia és Magyarország hasonlóan gondolkodásának eredménye a közös járőrözés Szerbia és Magyarország, valamint Szerbia és Észak-Macedónia határain. Így szeretnének hozzájárulni a határok jobb őrzéséhez, közölte a Vajdasági Rádió és Televíziós (RTV). Közös cél, hogy más európai uniós országok is részt vegyenek ezekben az akciókban, ne csak Szerbia és Magyarország védje meg közösen határait. Pinter rámutatott, hogy a kollégájával, Vulinnal folytatott találkozón megerősítést nyert, hogy Szerbia és Magyarország közötti együttműködés a legmagasabb politikai szinten zajlik, beleértve a belügyi együttműködést is. Kiemelte, az illegális migráció kérdésében azt szeretnék ha más országok is részt vennének, majd hozzátette a szárazföldi határokkal rendelkező uniós tagállamok felismerték, hogy Magyarország álláspontja a határvédelemről jó megoldásnak bizonyult.

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter úgy fogalmazott, a közös járőrszolgálat elindítása annak bizonyítéka, hogy a két ország közötti kapcsolatok a lehető legmagasabb szinten állnak jelenleg. Szerbiának nem érdeke, hogy a migránsok parkolójává váljon, hogy az ország nemzetiségi vagy vallási összetételét bárki megváltoztassa. Vulin rámutatott, sem Szerbia, sem Magyarország nem okozója a migránsválságnak, ám köteles kezelni annak következményeit, mert ez biztonsági, szociális és humanitárius problémákat is okozhat.

Mint hozzátette, a magyar határ megerősítése jó hír Szerbia számára is, mert amikor a migránsok tudják, hogy egy határ szilárdan megszállt és védett, nem jönnek arra. Háláját is kifejezte Magyarországnak a Szerbia és Észak-Macedónia határán már működő közös járőrözésért.