2024. április 25., csütörtök

Megkezdődött az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése a koszovói helyzetről

A tanácskozás pénteken kezdődött meg New Yorkban, melynek során az ENSZ Koszovói Missziójának (UNMIK) hat hónapos jelentését tárgyalják meg a Koszovóban uralkodó helyzettel kapcsolatban - írja a Vajdasági RTV.

A jelentést Zahiri Tanin, az UNMIK vezetője fogja bemutatni. Belgrádot a tárgyaláson Nikola Selaković külügyminiszter képviseli, aki elutazása előtt elmondta, hogy a Koszovóban történt legutóbbi eset objektíven kerül bemutatásra az ENSZ főtitkára előtt. Hozzátette, hogy Pristina hasonló lépéseinek súlyos következményei lehetnek.

Antonió Guterres ENSZ főtitkár üdvözölte a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd felújítását az Európai Unió közvetítésével. Felszólította a feleket, hogy tartsák tiszteletben az egyezményeket.

Selaković külügyminiszter felszólalásában a legutóbbi Koszovóban történt incidensről beszélt, melynek során a koszovói biztonsági erők lőfegyvert is használtak és egy szerb nemzetiségű személyt megsebesítettek.

A külügyminiszter továbbra is hangsúlyozta a koszovói szerbek védelmének fontosságát, valamint a béke és a stabilitás megőrzését is kihangsúlyozta.