2024. április 25., csütörtök

Magyar parancsnok a koszovói NATO-misszió élén

Kajári Ferenc vezérőrnagy egy éven át irányítja majd a koszovói NATO-missziót

Átvette a parancsnokságot a koszovói NATO-misszió, a KFOR élén Kajári Ferenc. A Magyar Honvédség vezérőrnagya november elsejétől egy éven át lesz a KFOR 26., egyúttal az első magyar parancsnoka.

A pénteken Pristinában tartott átadás-átvételi ünnepségen Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka is részt vett.
Franco Federici vezérőrnagy, a KFOR leköszönő parancsnoka beszédében kitért arra, hogy parancsoksága alatt, az elmúlt egy évben nehezítette munkájukat a koronavírus-járvány is. Az olasz vezérőrnagy köszönetét és elismerését fejezte ki katonáinak helytállásukért.
Kajári Ferenc ünnepi beszédében nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy első magyar parancsnoka lehet a KFOR-nak. Ígéretet tett elődjének arra, hogy folytatja, és tovább fejleszti az általa megkezdett munkát.
Az ünnepség után a sajtónak nyilatkozva kiemelte: a NATO értékelése szerint a koszovói biztonsági helyzet stabil, de törékeny, amit az elmúlt napokban is megtapasztaltak, amikor egyoldalú intézkedések miatt fellángoltak az ellentétek a koszovói hatóságok és koszovói szerb tüntetők között. A KFOR figyelemmel kísérte az eseményeket – mondta –, és készen állt arra, hogy szükség esetén beavatkozzon a rend helyreállítása érdekében.
A KFOR a legnagyobb reagáló erő a térségben, amely képes és kész beavatkozni a biztonsági problémák megoldása érdekében – ismertette a vezérőrnagy, hozzátéve: a KFOR-nak és parancsokának az a feladata, hogy békés útra terelje az esetleges konfliktusokat a térségben.
Kajári Ferenc azt mondta, elsődleges terve, hogy minél hamarabb jó kapcsolatot alakítson valamennyi koszovói fél képviselőjével, vezetőjével. A parancsnok kiemelte: a KFOR a legelismertebb nemzetközi szervezet, amely a területen működik. Célja, hogy a következő egy évben is fenntartsa ezt az elismertséget – mondta a KFOR új parancsnoka.
„Magyarország nemcsak beszél róla, tesz is a Nyugat-Balkán békéjéért és biztonságáért" – jelentette ki Benkő Tibor a későbbiek során a KFOR egyik táborában.
Büszkeségét fejezte ki, hogy aznap Pristinában, Magyarország történetében először magyar parancsnok vette át a KFOR parancsnokságát. Kiemelte: Kajári Ferenc a NATO legnagyobb missziójának vezetését vette át.
Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka a szövetség részéről óriási elismerésnek nevezte, hogy a magyar katonát, a magyar tábornokot alkalmasnak tartja arra, hogy 28 nemzet katonáit vezesse.
Kajári Ferenc a KFOR állományát adó huszonnyolc ország katonájának a parancsnoka lesz. A hadszíntéren lévők számát tekintve Magyarországé a harmadik legnagyobb csapat.
Kajári Ferenc többször teljesített már külszolgálatot. Először 1996-ban a bosznia-hercegovinai rendezést támogató IFOR misszióban volt összekötő és felderítő tiszt, majd az Afrikai Unió szudáni missziójában szolgált európai uniós tanácsadóként, Afganisztánban pedig egy ciklusban az északi régió felderítő főnöke volt.