2024. március 29., péntek

Ma van a falusi nők világnapja

A falusi nők a kulturális örökség őrzői és hozzájárulnak a falvak fejlődéséhez, mondta Zorana Mihajlović miniszterelnök-helyettes és a Nemek Közötti Egyenlőség Koordinációs Testületének elnöke a falusi nők világnapja alkalmából.
Rámutatott, hogy ma is, mint az év minden napján, minden nőt ünnepelnünk kell, mert ők azok, akik elvégzik a láthatatlan munkákat, hogy a gazdaságok fennmaradjanak. Ők azok, akik számtalan készséggel és képességgel tanítanak minket a szerb kulturális örökség megőrzése érdekében, mutatott rá.
Elmondta, hogy a gazdaság minden ágazatában, a mezőgazdaságban a nők kedvezőtlenebb helyzetben vannak a férfiakhoz viszonyítva. Kijelentette, hogy a nők Szerbiában a gazdaságok mindössze 12 százalékát birtokolják, bár munkájuk nagyban hozzájárul a mezőgazdasági termeléshez. Hozzátette, hogy a vidéki nők több mint fele hivatalosan munkanélküli, és 60 százalékuknak nincs joga nyugdíjra sem.
– A nők vidéken alulfizetettek, két műszakban terhelik őket munkával, mind a munkahelyen, mind pedig a háztartásban. Ennek ellenére nincsenek meg az alapvető feltételek az egészségük megőrzéséhez, és nincs megfelelő társadalombiztosításuk sem – hangsúlyozta Mihajlović.
.