2024. április 23., kedd

Viszlát, boltok?

Világszinten jelentősen csökkent a hagyományos bevásárlás mértéke. A koronavírus-járvány ideje alatt azok is kénytelenek voltak átszokni az internetes beszerzésre, akik egyébként élvezték a hagyományos piacozást vagy a bevásárlóközpontok hangulatát. A fertőzéstől való félelem ugyanis sokakat elijesztett még attól is, hogy a belépjenek a kedvenc sarki boltjukba. Így a jelentős veszteségeket elszenvedő kiskereskedelmi láncok is arra kényszerültek, hogy feladják az üzlethelyiségeiket, az árut pedig közvetlenül a raktárakból szállítsák ki a vásárlóknak.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

A legfrissebb felmérések szerint az online beszerzésre áttért vásárlók 90 százaléka a járvány után is megtartja az új szokásait, és a jövőben is interneten keresztül rendeli a mindennapi megélhetéshez szükséges termékeket és élelmiszereket. Az online vásárlók csupán 7 százaléka gondolja úgy, hogy a járványhelyzet elmúltával visszatér a hagyományos beszerzési formákhoz – hozta nyilvánosságra a Telegraf Biznis portál.

A kérdezettek ugyanis most már nem csak a saját és mások biztonságának előnyét látják az internetes vásárlásban. Megtapasztalták, hogy az online beszerzéskor nem kell parkolót keresni, a kasszánál sem kell sorban állni, és a szállítással járó gondok sem szakadnak a nyakukba. Az otthonról elvégzett vásárlással tehát jelentős mennyiségű időt és pénzt takaríthatnak meg – indokolták választásukat azok, akik a világjárvány lecsengését követően is az online vásárlás mellett maradnak.

A vásárlói szokások változását sok vezető internetes platform is igyekszik kihasználni. A Wolt nemzetközi IT-vállalat például a pontos és gyors ételkiszállításról vált híressé, mára viszont kínálatát kiszélesítette a boltokra, drogériákra, virágüzletekre és minden más kiskereskedelmi üzletre. A megfelelően időzített terjeszkedésnek köszönhetően jelenleg 4 ezer munkást alkalmaz a világ 23 országában.

A kérdés már csak az, hogy a szerbiai, illetve a vajdasági ember is hajlandó-e lecserélni a piacok illatát a kávészünet hangulatával. Nálunk is veszélyben vannak a sarki kisboltok?