2024. március 28., csütörtök

Országos testületet hoznak létre az energiaválság kezelésére

Az elmúlt egy hétben folyamatosan özönlöttek a megnyugtatónak szánt hírek az állami szférából az energetikai válsággal kapcsolatban, a kormány mégis akcióba lép. Annak érdekében, hogy Szerbia biztos, ami biztos alapon ne legyen érintett egy esetleges energetikai válságba, a kormány lépéseket tesz – írja a Beta.

Ana Brnabić (középen) az együttes ülésen (Fotó: Beta)

Ana Brnabić (középen) az együttes ülésen (Fotó: Beta)

Állami munkacsoport alakul azzal a céllal, hogy intézkedéseket javasoljon a drasztikus energiadrágulás következményeinek enyhítésére – jelentette be Ana Brnabić kormányfő, miután elnökletével csütörtökön együttes ülést tartott a bruttó hazai termék (GDP) növelését célzó tevékenységek koordinálásával megbízott tanács és a nagyberuházások kérdéseivel foglalkozó országos bizottság.

A GDP-re jelentős mértékben ható gazdasági ágazatok mutatóit és a gazdasági tevékenységre váró kihívásokat elemezték, különös tekintettel a villamosenergia- és a földgázpiacon tapasztalható zavarokra.

A két testület együttes üléséről kiadott közlemény szerint a munkacsoport folyamatosan figyelemmel kíséri majd az energiaárak változását, és felméri annak lehetséges következményeit, hogy szükség szerint intézkedéseket javasolhasson a kormánynak. Az ülésen szó esett azokról a hatásokról, amelyek befolyásolhatják az energiahordozók árának emelkedését, valamint a drágulás következményeiről a hazai gazdaságra és gyáriparra. Téma volt bizonyos gazdasági javak végső árának alakulása e tényezők hatására és a kisvállalkozók nyersanyag-ellátásának biztosítása.

A miniszterelnök rámutatott egy munkacsoport megalakulásának fontosságára, amelynek feladata az energiapiac áringadozásainak megfigyelése lenne, ezek a változások lehetséges veszélyeinek felismerése, a kormány folyamatosa értesítése az aktuális helyzetről, valamint javaslatok összeállítása a szerbiai gazdaságot sújtó esetleges veszteségek megakadályozására.

Siniša Mali pénzügyminiszter véleménye szerint az energetikai válság nem tart sokáig, és világpiaci árak hamarosan ismét megszilárdulnak. A jelenlegi káros hatások azonban még egy ideig otthagyják a nyomukat a gazdaságon.