2024. április 20., szombat

Ne dráguljon tovább az áram!

A Szerbiai Munkáltatók Uniója (UPS) kezdeményezte, hogy állítsák le a villanyáram drágulását az ipari fogyasztók számára, mivel szerintük ez áremelkedési hullámot von maga után, valamint számos vállalat üzleti tevékenységét veszélybe sodorja. A Szerbiai Villanygazdaságot (EPS) arra kérték, hogy a fogyasztóit védje meg az áringadozásoktól a piacon, amikor nincs infláció, így biztosítva a szerbiai vállalatok megőrzését. Az UPS emlékeztetett arra, hogy az idén márciusban a vállalatok megawattóránként 60 eurót fizettek a villanyáramért, néhány éve még 50 euró volt az átlagár, jelenleg pedig már 135 eurót fizetnek.

– A elektromos energia drágulása növeli a vállatok költségeit, ez azonban jelentősen kihat az üzleti tevékenységükre. Ez pedig lassítja a gazdasági növekedést, az új beruházásokat és a hazai gazdaság versenyképességét, főleg a kivitelt illetően – áll az UPS közleményében.

A Szerbiai Munkáltatók Uniója nemrég felmérést végzett a vállalatokban a lehetséges áramdrágulásról, s arra az eredményre jutott, hogy a cégek 82 százaléka úgy gondolja, hogy a villanyáram drágulása növelné termékeik árát és szolgáltatásaik díját, ezért arra kérik az illetékeseket, hogy idejében tárgyaljanak az áram jövőbeni drágulásáról.

Az energiahordozó díjszabása csupán 54 százaléka annak a villanyszámlának, melyet a gazdaság fizet. A többi különféle illeték, az áramhoz való hozzáférés költsége, a kivételezett termelőknek járó energiahatékonysági térítés, jövedéki adó és az áfa.

Mint kiemelték, az elektromos energia részvétele a vállalatok költségeiben jól látható a vegyiparban, ahol a villanyáram a költségek több mint 60 százalékát teszi ki.

Ha az energiahordozó árát 70 százalékkal megemelnék, ez azt jelentené, hogy egy vegyipari cég 1100 alkalmazottal több mint 3 millió eurót fizetne a villanyáramért éves szinten, egy textilipari vállalat 2055 munkással pedig akár 8,33 millió eurót.