2024. április 19., péntek

Vállalatalapítás karosszékből

Januártól a Cégnyilvántartási Ügynökség kizárólag online fogadja a kérelmeket

A jövő évtől a vállalatalapítóknak sem kell tovább sorban állniuk a Cégnyilvántartási Ügynökség (APR) tolóablakai előtt, ugyanis bármilyen vállalatot és gazdasági társaságot be lehet majd jelenteni online is. Jelenleg a vállalkozók és a korlátolt felelősségű társaságok esetében lehet elvégezni az elektronikus bejegyeztetést, de január 1-jétől a részvénytársaságok, közkereseti társaságok és a betéti társaságok is  elvégezhetik az alapítást az iroda kényelméből – jelentette be az APR.

Közleményükben kiemelték, hogy a bejegyeztetés mellett a cégtulajdonosok az adatok változását és törlését is elvégezhetik elektronikusan. Sőt: ezeket az ügyeket kizárólag az online-rendszeren keresztül fogják elvégezni, ez ugyanis „a leghatékonyabb és leggazdaságosabb módja az eljárások levezetésének” – írják az ügynökség illetékesei. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy a felhasználók időben készüljenek fel a 2022-től érvényes újítás bevezetésére.

Az online szolgáltatás eléréséhez egy felhasználói fiókra és az alapító elektronikus aláírására van szükség. Emellett a bejelentést végző személynek rendelkeznie kell kártyaolvasóval, illetve az ügynökség oldaláról letölthető NEXU alkalmazással. A bejegyeztetés elvégzéséhez szükség van egy fizetőképes bankkártyára is, amellyel meg lehet téríteni a regisztráció költségeit. Az online vállalatalapításért kevesebbet kell fizetni, mint a papíralapúért – emelték ki a közleményben. Ugyanitt arra is kitértek, hogy a bejegyzésről szóló határozatot is elektronikusan kapja meg az alapító: letölthető a kérelmezéshez használt alkalmazás segítségével is, de e-mail formájában is igényelhető.

Az APR adatai szerint az idei év első kilenc hónapjában az újonnan bejegyezett cégek 8-10 százaléka az eRegistracija elnevezésű platformon keresztül alapított céget: az online bejegyeztetés mellett 2680 vállalkozó és kft. döntött. A múlt év ugyanezen időszakában 2314 cég vette igénybe az elektronikus alapítás lehetőségét, a világjárvány előtti év első kilenc hónapjában viszont ennek fele, azaz 1304 vállalkozó és kft. regisztrálta cégét az interneten keresztül – támasztották alá az elektronikus bejegyeztetés iránti igényt, és annak folyamatos népszerűsödését az ügynökség illetékesei.