2024. április 20., szombat

Egymást megismerve és tisztelve

A Demokratikus kultúra napja pályázat a topolyai Csáki Lajos iskolában

A Minőségi oktatást mindenkinek elnevezésű, az Európai Unió által támogatott projektum Demokratikus kultúra napja című rendezvénysorozata jegyében zajlottak gyermekheti aktivitások, illetve több más őszi program a Csáki Lajos Általános Iskolában. A Topolyán 2019-ben startolt EU-s pályázatot az intézményben folyó tannyelvek mentén: a magyar, a szerb és a ruszin kultúra értékeinek kiemelésével bonyolították le, erősítve a diákok közötti nyitottságot, az együttműködést és az elfogadást – tudtuk meg Kovács Szilvia iskolapszichológustól.

– A projektum lehetőséget ad rá, hogy az általános iskolás korosztály, különösen a felsős gyerekek felé közvetítsük azt, hogy a velünk élő nemzetiségek kultúrája, annak ismerete értéket jelenthet az életükben. A gyerekekkel igyekeztünk feldolgozni a nemi egyenjogúsághoz köthető kérdéseket, irodalomórán, történelemórán, a diákparlament összejövetelei alkalmával. Beszámoló, prezentáció formájában, csoportmunka során például az irodalom női alakjaival, a történelem kerekét befolyásoló nőkkel foglalkoztak. A gyermekhéten műhelymunka keretében ismerkedhettek meg a tanulók a régi idők foglalkozásaival. A lányok kapták azt a feladatot, hogy a férfias foglalkozásokat fedezzék fel, a fiúk pedig a túlnyomóan nők által végzett foglalkozásokra összpontosítottak. Megtárgyaltuk például azt is, hogy mi a pozitív és a negatív oldala annak, hogy a nők munkavállalók lettek. Ennek az egésznek az volt a célja, hogy a gyerekek belássák, a foglalkozások mekkora változáson mentek keresztül néhány évtized alatt, és hogy rájöjjenek a sztereotípiák elmosódására. Tehát hogy ma már nem lepődünk meg egy rendőrnő vagy egy női tűzoltó látványán. A sportfoglalkozások alkalmával a nemzetek közötti összetartozást úgy is igyekeztünk éltetni, hogy a két tűz között elnevezésű játékban a magyar és a szerb tannyelven tanuló diákokból alkottunk meg egy-egy közös csapatot. Rajz- és műszaki szakkörön pólókat, bögréket, poharakat, szalvétákat, alátéteket díszítettek a gyerekek a három nemzet népi motívumaival, amiből egy, a gyermekheti programsorozatot lezáró tárlatot is nyitottunk. Alsós napköziseink pedig a három nemzet jellegzetes kalácsait készítették el – ismertette a pszichológus, aki elárulta azt is, hogy a projektum kivitelezésébe múlt évben a járványhelyzet beleszólt, ezért a tanárok továbbképzésére terelődött a fő hangsúly. A programok folytatását az iskolanapi rendezvénysorozat keretében tervezik.

A magyar, a szerb és a ruszin kultúra jegyeinek felhasználásával készült kiállításon Kovács Szilvia pszichológus és Vojter Pulai Mónika igazgatónő a diákokkal

A magyar, a szerb és a ruszin kultúra jegyeinek felhasználásával készült kiállításon Kovács Szilvia pszichológus és Vojter Pulai Mónika igazgatónő a diákokkal

Vojter Pulai Mónika igazgatónő hozzátette még, hogy valamennyi programot játékos, könnyen értelmezhető formában igyekeztek megszervezni. A nyilvántartás szerint 32 tagozatban jelenleg 570 diák koptatja az iskola padjait, a gyerekek körülbelül fele jár magyar tannyelvű osztályba. Ebben a tanévben 13 diák választotta fakultatív oktatás keretében a ruszin nyelvet.