2024. április 16., kedd

Egy jól megörökített pillanat

A bácskossuthfalvi Hamar Richárd a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara kereskedelem és marketing szakának harmadéves hallgatója, emellett a fiatal egyetemista fotózással is foglalkozik. A különleges szabadidős tevékenység gyümölcse beérni látszik, ugyanis Richárd az első önálló fotókiállítására készül.
Mikor és hogyan kezdtél fotózással foglalkozni?
– Fotózással viszonylag régóta foglalkozom. Az általános iskola hatodik osztályában jelentkeztem egy fotós szakkörre, bár engem főleg mindig is a videózás érdekelt, de akkor a tanárnőm mondta, hogy jobb volna a fotózás alapjait megtanulnom, mivel azon alapszik a videózás, így kezdtem jobban a fotózás felé húzni. A gimnázium első évében vettem meg a saját fényképezőgépem, ami nem volt tökéletes, de azzal már kicsit komolyabb fényképeket tudtam csinálni. Január vége, február eleje az az időszak, amikortól azt mondhatom, hogy komolyan foglalkozok a fotózással, ugyanis akkor vásároltam meg az első kicsit komolyabb gépet. Azóta több megkeresésem van, rendezvényfotózásokra is hívnak.

Az első önálló fotókiállításod hogyan jött létre?
– Német Klaudióval, a PROKON-Topolya elnökével beszélgettünk tavaly tavasszal arról, hogy a PROKON programjainak keretein belül hozzunk létre egy kiállítást, viszont akkor még nem éreztem úgy, hogy van annyi és olyan minőségű képem, amit szívesen kiállítanék, később a járványügyi helyzet miatt sem lehetett megszervezni. Nyáron viszonylag több portrémunkám volt, így egy kicsit fel tudtam frissíteni a portfóliómat, és most már a Juhász Erzsébet Könyvtár tetőtermében 57 fotóm kerül kiállításra. Ahogyan a munkám, úgy a kiállítás is erősen portréhangsúlyos lesz.
n Fotópályázatokon részt vettél?
– A DaDalia fotópályázatán vettem részt eddig kétszer, nemrég a MediaMarkt pályázatára jelentkeztem, emellett a közeljövőben a Volán fotópályázatán szeretnék részt venni, amelynek témája Tömegközlekedés fotós szemmel. Eredmények szempontjából pedig a Topolya a részletekben lakozik fotópályázaton két évvel ezelőtt első helyezést értem el.

Az egyetem mellett hogyan tudod magad fejleszteni fotózás terén?
– Az egyik tanáromon keresztül dolgozni kezdtem egy marketingügynökségnél, ahol médiadizájnerként tevékenykedek – viszonylag sok fotós és videós munkám van, ilyen szempontból ez mindenféleképpen továbbfejlődési lehetőség.

A PROKON-Topolya szervezésében, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár támogatásával ma 18 órakor a könyvtár tetőtermében megnyílik Hamar Richárd Portrizmus című fotókiállítása, amely három hétig lesz látogatható. A megnyitón fellép Szabó Helga, a kiállítást megtiszteli köszöntőjével Sörfőző Kornél topolyai fotós.