2024. március 29., péntek
VAJDASÁGI MAGYAR FILMEK FESZTIVÁLJA 2021

Szolgálóleányok

Gazsó Orsolya filmjének premier előtti vetítése Topolyán

A Cinema Filmműhely szervezésében október 13-a és 15-e között kerül megrendezésre a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja. Hat vajdasági városban tekintheti meg a közönség azt az öt új filmet, amelyeket a vajdasági magyar alkotók készítettek a 2020-as, illetve a 2021-es évben.

Ma a moziteremben 19 órai kezdettel vetítik Gazsó Orsolya Szolgálóleányok című hatvanperces dokumentumfilmjét. „Filmemben szülővárosom zárdájának öt idős, jó humorú apácáját mutatom be: Bernadetta, Kerubina, Melinda, Virginia és Emerencia nővért. Ruhájuk a bokájukig ér, mosolyuk a fülükig. Egyik rendszerető, másik pajtása a porcicáknak, harmadik viccmester, negyedik tekintélyparancsoló, ötödik ennek a négynek a keveréke. Hogy pontosan ki melyik, és hogy ez az öt személyiség hogyan hat egymásra egy fedél alatt, azt dolgoztam fel a Szolgálóleányok dokumentumfilmemben. Mind az ötüknek példaértékű a vajdasági egyházi életben és az emberek testi és lelki gondozásában tett szolgálata. Nemcsak belőlük árad a tisztaság, hanem topolyai zárdájukból is, a Miasszonyunkról elnevezett bácskai nővérek szerzetesrendből” – olvasható a topolyai Gazsó Orsolya ismertetőjében. A film a Magyarság Háza megbízásából készült, a nemzeti összetartozás éve alkalmából.

Pénteken a Művelődési Ház kiállítótermében nézhetik meg az érdeklődők 17 órai kezdettel a Herceg Zsolt által rendezett Egy csónakban – irány Tokió című portréfilmet, 17 óra 20 perctől a Branka című kisjátékfilmet K. Kovács Ákos rendezésében, 17 óra 40 perctől Goretić Péter Kertvárosi mese című kisjátékfilmjét, valamint 18 óra 10 perctől Lavro Ferenc filmjét, amely A Vajdaság kincsének őrzői – Bodor Anikó, Burány Béla és a Szöllősy Vágó házaspár portréi címet viseli.