2024. április 19., péntek

Az egész napos foglalkozás felé, programváltás előtt

Egyre több munkaviszonyban levő szülő igényli a szélesebb körű óvodai szolgáltatást Topolyán

A 2021/2022-es tanévben 785 gyermeket írattak be a topolyai Bambi Iskoláskor Előtti Intézménybe, és mindinkább növekszik a szülők részéről a kicsinyek egész napos ellátását biztosító óvodai szolgáltatás iránti igény. Ez különösen Topolyán jelent kihívást az intézménynek – tudtuk meg Fényszárosi Fekete Tímea igazgatónőtől.

Fényszárosi Fekete Tímea

Fényszárosi Fekete Tímea

– Az idei tanévkezdésre is jellemző, hogy az előző évhez képest több szülő igényelte gyermeke részére az egész napos ellátást, ezért már augusztusban azon dolgoztunk, hogy teljesíteni tudjuk az elvárásokat. Szeptembertől több mint fele óvodásunk már az egész napos ellátást veszi igénybe, szám szerint 454-en, a többiek a félnapos rendszerben járnak. A Bambi keretein belül az intézményünk központi épületében és Bácskossuthfalván volt eddig megszervezve az egész napos ellátás. Továbbá Topolyán a Zentai úti óvodában és a Kolibri óvodában alakítottunk ki egész napos csoportokat. Hogy az idén teljesíteni tudjuk az elvárásokat, a Gorica épületében is megszerveztük az egész napos ellátást egy 20-as, nyelvileg vegyes csoportban a három–négy éves gyerekek részére. Bácskossuthfalván a munkaviszonyban levő kisgyermekes szülők csemetéi számára is fenntartunk egy babacsoportot, ahova 19 egy–három éves korú kisgyermeket írattak be. Ott van még egy egész napos ellátást biztosító csoportunk, ahova 27-en járnak – tudtuk meg az igazgatónőtől, akitől azt kértük, hogy fejtse ki bővebben, hogy mi a különbség az egész napos és a félnapos ellátás között.

– Az egész napos ellátás azt jelenti, hogy a gyerekeket már reggel 5.30-tól várjuk, és 15.30-ig maradhatnak. A félnapos ellátás azt jelenti, hogy reggel 7 órától várjuk a kicsiket, akik 12 óráig maradnak, illetve ugyanez a rendszer a délutáni órákban is meg van szervezve. A korosztályok szerinti foglalkozások alkalmával az oktató-nevelő munka ugyanaz, ami különbözik, az az étkezés minősége, hiszen akik egész napos ellátásban részesülnek, ők főtt ételt is kapnak, illetve ezt követően csendes pihenő, vagyis alvás következik. Az ébredés után egy kis uzsonnában részesülnek, majd később, 13.30-tól már lehetővé válik a szülők számára, hogy hazavigyék a gyermeküket, de igazából erre 15.30-ig van lehetőségük – hallhattuk Fényszárosi Fekete Tímeától, majd az iránt érdeklődtünk, hogy milyen szinten terheli meg a Bambi lehetőségeit az, hogy a munkaviszonyban levő szülők mindinkább igénylik az egész napos ellátást.

– Nekünk legalább még két óvodai szobára lenne szükségünk a központi épületünkben, emellett a konyhánk felszerelését is bővítenünk, fejlesztenünk kell a közeljövőben, hiszen az egész napos ellátásban részt vevők főtt ételt kapnak. Hogy a család igényelhesse gyermeke számára az egész napos ovis ellátást, arról munkáltatói igazolást kell hozzánk benyújtania, amit mi az online rendszerben a szülő személyi száma alapján ellenőrizni tudunk. Erre azért is van szükség, mert sajnos a korábbi években visszaélések történtek e téren – hallhattuk, és az iránt is érdeklődtünk, hogy az utóbbi hetekben fokozódó járványhelyzet mit hozott magával a Bambiban.

A munkaviszonyban levő szülők nagy része egész napos ellátást igényelne, így a Bambi központi épülete helyhiánnyal néz szembe

A munkaviszonyban levő szülők nagy része egész napos ellátást igényelne, így a Bambi központi épülete helyhiánnyal néz szembe

– A gyerekek körében, mint minden tanév kezdete, az idei év is megbetegedéshullámmal indult. Szeptemberben igen nagyszámú hiányzással kellett szembesülnünk, volt olyan időszak, amikor a gyerekek fele nem látogatta az óvodát. Elsősorban hasfájásra, hasmenésre panaszkodtak, de persze megfázásos tünetekkel is maradtak otthon gyerekek. Az idén kivételesen nagy számban érintette a gyerekek között terjedő járványhullám a kollégákat is, feltűnően nagy számban kerültek betegszabadságra. Szerencsére intézményünk egyik csoportjának a munkáját sem veszélyeztette az őszi járványhullám, nem volt egyszerű, de megszerveztük a foglalkozásokat – mondta el az igazgatónő, aki arról is említést tett, hogy az ország többi iskoláskor előtti intézményéhez hasonlóan a Bambi is komoly kihívás előtt áll, mert módosítják az óvodák oktató-nevelő módszertani programját.

– Egy év múlva teljesen új tanmenetre állunk át az oktatási minisztérium javaslata alapján, és az idei tanévünket az erre történő felkészülés jellemzi. A jövőben a gyerekek kísérletezéseire és felfedezéseire terelődik majd a hangsúly, egy-egy, az általuk meghatározott témakör köré építve. Például ha a dinoszauruszok iránt mutatkozik érdeklődés, akkor ahhoz kell alkalmazni a foglalkozásokat. Ehhez több továbbképzésen lesz alkalmunk részt venni, a közelmúltban például a Magyar Nemzeti Tanács már szervezett is számunkra egy rendkívül informatív foglalkozást – összegezte Fényszárosi Fekete Tímea.