2024. április 24., szerda

Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja

Kezdetét vette a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja. A vajdasági alkotásokat Szabadkán, Zentán, Újvidéken, Magyarkanizsán, Zomborban és Topolyán láthatja a közönség. Október 13-a és 20-a között hat vajdasági városban szerveznek vetítéseket, aminek során öt filmet mutatnak be.
A programok fő szervezője a magyarkanizsai Cinema Filmműhely. A műhely elnöke, Iván Attila elmondta, hogy a fesztivál az egyetlen lehetőség arra, hogy a vajdasági magyar filmesek a mozivásznon is bemutathassák filmjeiket.

– Az érdeklődők a két nap alatt megismerkedhetnek a legújabb, vajdasági magyar alkotók által készített filmekkel. Tapasztalataink szerint van érdeklődés a vajdasági magyar filmek iránt, hiszen sokan nézik meg a filmeket, és igény van a vetítések utáni beszélgetésre is az alkotókkal. A fesztivál támogatója a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Sat-Trakt Kft. és Magyarkanizsa önkormányzata.

Magyarkanizsán szerdán bemutatták a Művészetek Háza mozitermében az Egy csónakban – irány Tokió című portréfilmet Herczeg Zsolt rendezésében, a Branka című kisjátékfilmet K. Kovács Ákos és Oláh Tamás rendezésében, valamint a Goretić Péter által rendezett Kertvárosi mese című kisjátékfilmet is. Csütörtökön pedig A Vajdaság kincsének őrzői – Bodor Anikó, Burány Béla és a Szöllősy Vágó házaspár portréját láthatta a közönség Lavro Ferenc rendezésében.
A Zentai Alkotóházban is vetítettek tegnap este, mégpedig az Egy csónakban – irány Tokió, a Branka és a Kertvárosi mese című filmet.