2024. április 19., péntek

A könyvtáros, aki töktermesztő is

A moholi Papp Horváth Csilla szabadföldi termesztésben és nagyban nevel dísztököt

A nap egyik felében könyvtáros, a másikban töktermesztő a moholi Papp Horváth Csilla, aki öt éve termeszt dísztököt, főként a faragni való halloweentököt. A töktermesztést szabadföldi termesztésben és nagyban végzi a moholi határban. Az őszi betakarítás után pedig megtelik a Papp Horváth-porta különféle színes dísztökökkel, amit otthonról értékesít. A fiatal asszony elmondta, hogy érdemes volt belevágni a töktermesztésbe, ami kifizetődő tevékenység.

– Elsősorban könyvtáros vagyok, de a családom földműveléssel foglalkozik. Édesapám földműves, aki a paradicsomtermesztésről híres a környéken, ezért egész életemet végigkísérte a földművelés és a konyhakertészet. A könyvtárban mindig úgy használom ki az évi szabadságot, hogy összhangban legyen az otthoni szezonmunkákkal, és haza tudjak menni segíteni. Korábban, amikor az iskola és a munkahelyek között tengődtem, nekem akkor is ott volt a lehetőség, hogy továbbviszem a családi tevékenységet, a földművelést. Utána úgy alakult, hogy a könyvtárban kezdtem el dolgozni, de maga a földművelés mindig is ott volt, most is ott van az életemben – magyarázta Papp Horváth Csilla. – Körülbelül öt éve figyeltem fel arra, hogy az emberek keresik a faragni való dísztököt. Megkérdeztem édesapámat, hogy mit szólna, ha megpróbálkoznánk a töktermesztéssel. Ő eleinte egy kicsit szkeptikus volt, de belátta, hogy érdemes ezzel foglalkozni. Azóta, ha komolyabb fizikai munka van, amihez traktor és gépesítés kell, édesapám segít elvégezni. Egy kicsit hajt is engem, figyelmeztet, hogy itt az idő, el kell ültetni a magokat, rákérdez, hogy beszereztem-e már. A termesztésnek ezt a részét egy kicsit jobban számon tartja, viszont az eladás, a marketing és az egésznek a menedzselése teljes egészében az én feladatom. Szinte kizárólag csak dísztököket termesztünk, legnagyobbrészt faragható halloweentököt, de ezeket nem ajánlom emberi fogyasztásra. Tavaly nagyon sokan keresték a sárga, kis és arányos tököcskéket, hogy befessék. Ezért idén már fehér színű dísztököt is ültettem. Ez szintén puha héjú, faragható, csak fehér a színe, és egy kicsit kisebb, mint a halloweentök. Ez újdonságnak számít itt a környéken, mert másnál nem láttam. Emellett a kicsi, dekorációs célra használt dísztököket termesztem. Nyilván a saját ízlésem szerint, ami nekem tetszik, abból egy kicsit többet ültetek, ami kevésbé, abból keveset, de úgy látom, hogy erre is nagy igény van. Az emberek szeretik természetes dolgokkal körülvenni magukat, és keresik a dísztököket. A kicsi dísztököknél folyamatosan keresem az újdonságokat, illetve frissítem azt a magállományt, amit ültetek. A halloweentöknél megvannak azok a bevált tökfajták, amelyek erre a típusú földre valók, ezért ezen nem szeretnék változtatni. A magot egyébként Adán vásárolom a Grower Seed cégtől. Muszáj befektetnem a magba, hogy nekem sokkal szebb tökök teremjenek, mint a piacon másnak. Az idei töktermés viszont a kedvezőtlen időjárás miatt nem úgy alakult, ahogyan terveztem, sokkal nagyobb termésre számítottam. Viszont nagyon meleg volt, kevés esős esett, amire a tök is érzékeny. A termés nem lett annyira sikeres, mint gondoltam, de így sem panaszkodhatok. Nincs kimondottan sok munka a dísztöktermesztéssel, belefér az életvitelünkbe, hogy munka mellett is foglalkozzunk vele. Nyilván ha nem lenne az édesapám, és nem lenne segítségem, akkor másként látnám ezt az egészet – mondta a fiatal asszony.

Papp Horváth Csilla főleg háztól értékesíti a dísztököt, amelyet meghirdetett időpontokban lehet nála megvásárolni Moholon, de alkalmanként Óbecsén is szervez, mint mondta, tökbazárt az ottani vásárlóknak. – Most már megtehetem, hogy én diktálok. Az első három évben az volt, hogy másfél hónapig folyamatosan otthon ültünk, mert nem tudtuk, hogy mikor fog jönni valaki tököt vásárolni. A férjem és én is dolgozunk, muszáj volt határt szabni és egy rendszert bevezetni, ami egyelőre működik. Meghirdetem, hogy meghatározott délutánokon hánytól hány óráig várom a kedves vevőket. Kinyitom a kaput, az utcára is teszek tököket, hogy megtaláljanak, és lehet vásárolni. Főleg háztól értékesítem a terményt, egyelőre úgy tűnik, nincs szükség, hogy piacozzak vagy vásárba járjak velük, mert elviszik itthonról. Megéri töktermesztéssel foglalkozni, és bővítjük az eladást is. A férjem óbecsei származású, ezért anyósomnál is szoktunk bizonyos időközönként tökbazárt tartani, mert van rá igény. Nagyon sokan kérdezgetik, hogy megyünk-e árusítani Zentára, Csantavérre vagy Temerinbe. Egyelőre erre még nincs kapacitásunk. Ha csak mezőgazdasággal foglalkoznánk, akkor nyilván erre is odafigyelnénk, viszont így is elég komoly logisztikát igényel mindenhova eljutnunk. Arról nem is beszélve, hogy a betakarítás is egy kemény fizika munka, mert ezek a tökök relatíve nagyok és helyigényesek. Ezért ezt egyedül nem tudom megoldani, szükségem van a teljes család segítségére. Tekintettel arra, hogy a család nagy része földműveléssel foglalkozik, ezért elég érdekesen zajlik, amikor a napraforgó- és a kukoricabetakarítás között még én is ott toporgok, hogy a tököket is be kellene hozni a földről. Ilyenkor mindenki a segítségemre van, és betakarítjuk, amihez traktor és pótkocsi is kell – mesélte a töktermesztő. – A vevőimet két csoportba tudom osztani. Vannak a gyerekes vásárlók, akik mindenáron a faragni való tököt szeretnék, mert az óvodában, az iskolában, a tévében, az interneten találkoztak a tökfaragással. Nyilván mindenki szeretné megadni a gyerekének ezt az élményt. A legtöbben a focilabda méretű halloweentököt keresik, amit egy óvodáskorú gyerek is fel tud emelni és arrébb tenni. A másik csoportba azok a fiatal felnőttek tartoznak, akik a saját kis otthonukat kezdik már csinosítgatni, vagy azok, akiknek már nagyobbak a gyerekeik, és kizárólag a dekoráció miatt keresik a tököcskéket – hallottuk Papp Horváth Csillától.