2024. április 19., péntek
SPORTBULVÁR

Egymillió Ali festményeiért

Közel egymillió dollárt adtak a profi boksz egyik legnagyobb alakjának számító Muhammad Ali által készített képekért egy New York-i aukción. A néhai sportági legenda festményeiből és rajzaiból 28 került kalapács alá, s a legtöbb pénzt a Sting Like a Bee (Csípj, mint egy méh) című alkotásáért fizették, amely Alit rajongókkal körülvett ringben ábrázolja, és 425 312 dollárért, a kikiáltási ár több mint tízszereséért kelt el. Az I Love You America feliratú műve 150 ezer dollárért, míg egy vallási témájú, filctollal készített vázlata 24 ezer dollárért talált gazdára. A képeket az amerikai ökölvívó egyik műgyűjtő barátja bocsátotta árverésre, s a felkínált darabokból 26 kelt el.
Az egykori nehézsúlyú világbajnok 39 évesen vonult vissza a sportágtól, profiként 56 győzelmet aratott, és 5 veresége volt. 2016-ban, 74 éves korában halt meg, évtizedekkel azután, hogy a degeneratív agyi betegség, a Parkinson-kór kialakult nála.

Eladók a Manchester United részvényei

A Manchester United tulajdonosai eladásra kínálták az angol élvonalbeli klub 9,5 millió darab részvényét. A klub bejelentése alapján a részvények összértéke 137,12 millió font, és a New York-i tőzsdén keresztül vált elérhetővé. Hozzátették: a bevétel nem az MU kasszájába kerül.

A részvények Kevin Glazer és Edward Glazer tulajdonát képezik, és mintegy 8 százalékát jelentik a család együttes tulajdonrészének. Testvérük, Avram Glazer márciusban szánta el magát hasonló lépésre, akkor 70 millió font értékben adott el MU-részvényeket, amely összeg szintén nem a manchesteri klubhoz jutott. A részvények piacra dobása összefügg a sikertelen tavaszi szuperligaprojekttel, amely a szurkolók, valamint sport- és politikai szervezetek egységes ellenkezését váltotta ki.

Az amerikai Glazer család – amely 2005-ben vásárolta meg az MU-t – tagjai akkor ígéretet tettek arra vonatkozóan, hogy a jövőben szorosabban együtt fognak működni a drukkerekkel, és ennek érdekében részvényeik bizonyos részét elérhetővé teszik akár számukra is.

Várandósan olimpiai ezüst

A brit Elinor Barker várandós állapotban indult a tokiói olimpián, amelyen az üldözéses csapatversenyben ezüstérmesként végzett. A 27 éves bringás közösségi oldalán azt írta: férjével el sem tudják hinni, hogy milyen szerencsések, és izgatottan várják, hogy együtt kezdjék meg életük következő szakaszát. Az első gyermekét váró sportoló egy képet is közölt, amelyen egy ultrahangos lelettel látható. Hozzátette: a tokiói olimpia idején már valóban várandós volt.

A kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok Barker a 2016-os, ötkarikás játékokon aranyérmet nyert.

Semenya önéletrajzot ír

Önéletrajzot ír Caster Semenya kétszeres olimpiai bajnok dél-afrikai atléta. „Az életem tele volt harcokkal, de javarészt eddig szép volt. A példámon keresztül szeretnék tanítani, felvilágosítani és tájékoztatni arról, hogy a világ hogyan fogadhatja be a másnak születetteket” – jelentette ki a hiperandrogenizmussal küzdő sportoló. New York-i kiadója egyelőre nem közölte a könyv megjelenési dátumát.

A női 800 méter londoni és riói aranyérmese nem vett részt idén a tokiói játékokon, mert nem volt hajlandó bevenni azokat a nemzetközi szövetség (WA) által előírt tesztoszteronszint-csökkentő gyógyszereket, amelyekkel elindulhatott volna 400 méteren. Az 5000 méterre pedig nem kvalifikálta magát, noha azon a távon nem kötelező a tesztoszteron-csökkentés.

A WA 2018-ban határozott úgy, hogy 400, 800 és 1500 méteren nem indulhatnak olyan női versenyzők, akiknek magas a tesztoszteronszintjük, csak ha gyógyszerekkel korlátozzák annak mértékét. Márpedig a háromszoros világbajnok Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami nők esetében akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfihormonok aktivitása a normálérték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt és az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.

A 30 éves futó első körben a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, amely elutasította a keresetét, mint ahogy tavaly a Svájci Szövetségi Bíróság is a fellebbezését.