2024. március 29., péntek

Ez már a 25. színjátszó találkozó

Ma kezdődik Szajánban amatőr társulataink seregszemléje

Mától Szaján és a helyi Ady Endre Művelődési Egyesület lesz a házigazdája a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXV. Találkozójának. Egész e hó 22-éig az itteni színpadon váltják egymást a vajdasági öntevékeny színjátszó csoportok.

A mai nyitó ünnepség első programja a színjátszó találkozó huszonöt éves múltját megidéző kiállítás megnyitója lesz, amely 18.30-kor kezdődik a Művelődési Ház előterében, és amelyet Virág Kiss Anita, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmunkatársa méltat.

A nyitó rendezvény 19 órakor a színházteremben ünnepi beszédekkel folytatódik.
A házigazdák nevében köszöntőt Benyócki Sára, a helyi Ady Endre Művelődési Egyesület elnöke és Tóth Zoltán, a Szajáni Helyi Közösség elnöke mond. A Találkozót Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke bocsátja útjára.

Ezt követően 19.30-kor mutatkozik be a kupuszini Sturcz József színjátszó csoport Ábrahám Pál Viktória című operettjével, melynek rendezője a Magyar Életfa-díjas Molnár József.

Az előadást a zsűri értékelése követi, a kerekasztal-beszélgetés továbbra is mindenki számára nyitott.

A Színjátszó Találkozó művészeti szakbizottságának tagjai az idén: Brestyánszki Boros Rozália, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának dramaturgja, Ágoston Pribilla Valéria magyar nyelv- és irodalomtanár és Balázs Áron színművész, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanársegédje.

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXV. Találkozójára 11 előadás nevezett be:

a kupuszini Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József színjátszó csoportja Ábrahám Pál Viktória című operettjével • a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület Soma Színtársulata Tersánszky Józsi Jenő Kakukk Marci c. vígjátékával • a bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszói az Oscar c. vígjátékkal • a Palicsi Színjátszó Grund a Tiszta szívvel c. drámával • a szenttamási Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubja Liliomfi színjátszó csoportja a Szeressük egymást gyilkosok c. krimikomédiával • a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulata Czakó Gábor Disznójáték c. szomorú komédiájával • a topolyai Mara Amatőr Színház Molnár Ferenc Üvegcipő c. vígjátékával • a nagybecskereki Madách Amatőr Színház Az elnök szerelmei c. drámával • a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület JÁCCUNK Truppja a Tyúklétra, avagy mi csorog a nyakunkba c. vígjátékkal • a magyarkanizsai Együtt Veled Értük Értelmi és Testi Fogyatékosok Érdekeit Védő és Segítő Egyesület Mázlistái előadásának a címe: Mennyegző • és a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja pedig a Ganédomb c. népi tragikomédiával lép fel.

A Találkozó továbbra sincs Súgó nélkül: az idén is naponta jelenik majd meg a zsűrizéseket, érdekességeket, híreket, a csapatokkal és a rendezvénnyel kapcsolatos minden fontos információt tartalmazó napi közlöny. Online a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján (http://vmmi.org/) is követhetőek az információk, ahogyan a Facebookon is:

https://www.facebook.com/vmaszt/.

A rendezvény október 22-én a díjkiosztó ünnepséggel és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vendégjátékával zárul – a nagysikerű Fekete Péter című előadást láthatja tőlük a közönség.

A találkozónak két fődíja van: a Pataki László-díj a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért és a Bambach Róbert-díj a legjobb alternatív/új formákat kereső előadásért.

A találkozó további díjai: a Garay Béla-díj a közösségteremtő tevékenységért; a Szilágyi László-díj a legjobb férfi főszereplőnek; a Ferenczy Ibolya-díj a legjobb női főszereplőnek; a Nagy István-díj a legjobb férfi mellékszereplőnek/epizodistának; a Magyari Piri-díj a legjobb női mellékszereplőnek/epizodistának; a Szántó Róbert-díj a legszebb színpadi beszédért; a Közönség- és a Gyermekzsűridíj.

A rendezvény a járványügyi előírások betartásával fog megvalósulni. A belépés díjtalan, a férőhelyek száma korlátozott, előzetes helyfoglalás szükséges! Jegyeket Zuberec Miroslavnál, a Szajáni Helyi Közösség titkárnál lehet foglalni a 023/066-022-es telefonszámon.

Az idei Találkozó plakátja Varga Natália királyhalmi származású, Budapesten élő tervezőgrafikus alkotása.

A díjakat képező képzőművészeti alkotásokat pedig Nagy Kornélia szabadkai grafikusművész, tervezőgrafikus készítette.

A további arculati elemekért Pál Anikó felel majd, a Súgó napi közlöny szerkesztéséért egy jó hangulatú csapattal egyetemben pedig Virág Kiss Anita és Fábián Mónika, a VMMSZ szakmunkatársa.