2024. április 24., szerda

Sztárfellépők a NOMUS-on

Dmitrij Szinkovszkij és a nemzetközi La Voce Strumentale is koncertezik a csütörtökön kezdődő fesztiválon

Nyolc koncert várja a közönséget a NOMUS hagyományos újvidéki nemzetközi művészeti zenei fesztiválon, amelyet e hó 21-e és 28-a között tartanak meg az Újvidék Zenei Ifjúsága elnevezésű egyesület szervezésében.

A rangos fesztiválról Marija Adamov művészeti vezető, Milan Radulović fő- és felelős szerkesztő, Mia Doroški Antonić műsorfelelős munkatárs és Dalibor Rožić, a városi tanács kultúráért felelős tagja tájékoztatta a média képviselőit a Matica srpska Galériában.

– Színvonalas, kreatív nyolc fesztiváli est elé nézünk. Reményünk szerint minden fellépő sztár lesz, az eseménysorozat sokáig emlékezetes marad a közönség számára – nyilatkozta Marija Adamov. – Néhány koncertre már majdnem elkeltek a belépő jegyek. Az Aleksandar Marković karmester vezényelte Vajdasági Szimfonikus Zenekar nyitja meg az újvidéki nemzetközi művészeti zenei fesztivált a Zsinagógában csütörtökön, szólistaként fellép Roman Simović Nagy-Britanniában élő montenegrói hegedűművész. Az esten Sz. Prokofjev és R. Strauss darabjait élvezhetjük.

Milan Radulović, Marija Adamov, Dalibor Rožić, Mia Doroški Antonić (Fotó: Bozsoki Valéria)

Milan Radulović, Marija Adamov, Dalibor Rožić, Mia Doroški Antonić (Fotó: Bozsoki Valéria)

Büszkén mondhatjuk, a fesztivál programjában a legsikeresebb hazai zeneművészek minden korosztálya képviselve van, a kamarazenei együttesek, zenekarok szólistái, tagjai, a híres művészek mellett azonban a fiatal zenészek is lehetőséget kaptak, akik előtt biztos sikeres pálya áll. Az eddigi évekhez hasonlóan a NOMUS sokszínű műsort kínál a legklasszikusabb szimfonikus, vokális és kamarazenétől kezdve a barcelonai Flamengo Balett-társulat attraktív zenés színpadi fellépéséig, illetve egy, ún. könnyebb zenei produkció bemutatásáig, amely összefűzi a mediterrán hagyományokat, népszerű dallamokat az olasz kora barokkzenével a Soqquadro Italiano együttes előadásában. Meggyőződésem, hogy az örményországi Naghash együttes tolmácsolásában John Hodian komponista klasszikus és népzenei elemeket vegyítő „száműzetésbeli zeneszerzeményei” a koncert után is sokáig a fülünkben csengenek egyedi hangzásuk szépségével. Gondolom, elégedettek leszünk a stílusban sokszínű, tökéletes műsorral is, amelyet a Wiener Kammersymphonie képvisel, a bécsi zeneművészek mellett egyebek között Tijana Andrejević-Tényi újvidéki zongorista és Marko Džomba szaxofonista dzsesszel fűszerezett játékával, noha a programjuk nem dzsessz.

Nagyon örülünk Dmitrij Szinkovszkij ragyogó orosz hegedűs, kontratenor, karmester estjének, akit én élőben hallgattam, a székvárosi fesztiválunkon ilyen sokoldalú szerepben mutatkozik be a La Voce Strumentale nevű nemzetközi együttesével, amelynek a művészeti vezetője. A NOMUS Kamaragyüttese Kinka Rita, Sanja Romić, Aleksandar Tasić, Nemanja Mihailović, Nikola Ćirić, Jelena Dragnić, Boris Brezovac, Nemanja Živanović,  Aleksandar Latković  – W. A. Mozart-programmal emlékezik meg a komponista halála 230. évfordulójáról, úgyszintén csodaszép Mozart-művek csendülnek fel a zárókoncerten a Szerbiai Rádió–Televízió Szimfonikus Zenekara és Kórusa előadásában, Bojan Suđić karmester vezényletében.