2024. április 23., kedd

A nigériai hadsereg szerint meghalt az ISWAP terrorszervezet vezetője

Meghalt Abu Musab Al-Barnawi, a Nyugat-Afrikai Iszlám Állam (ISWAP) vezetője - jelentette be csütörtökön a nigériai hadsereg vezérkari főnöke újságíróknak.

Lucky Irabor tábornok nem tért ki a részletekre, így nem tudni, pontosan mikor és hogyan vesztette életét a terroristavezér, akiről egyébként a hatóságok már szeptemberben azt állították, hogy meghalt.

Az ISWAP a Boko Haram terrorszervezetből vált ki 2016-ban, egyebek között azért, mert támadásainak muszlim civil halálos áldozatai is voltak. Azóta az ISWAP jelentős erővé vált az afrikai ország északkeleti részén, megsokszorozva nagyszabású támadásait a nigériai hadsereg - és a riválisává vált Boko Haram - ellen.

A Boko Haram 2009-ben indította el támadássorozatát, a konfliktusnak a sajtóban közölt adatok szerint már csaknem 36 ezer halálos áldozata van, és további kétmillió ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét.

Barnawi, más néven Habib Yusuf, a Boko Haram alapítója, Mohamed Yusuf legidősebb fia volt, és egy időben közel állt apja utódjához, Abubakar Shekauhoz is, aki júniusban, éppen az ISWAP elől menekülve robbantotta fel magát.

Shekau halála után az ISWAP megerősítette állásait a Csád-tó térségében, ahol többször összecsapott a Boko Haram fegyvereseivel.