2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Becsületbíróság vár az oltásellenes orvosokra

Eljárást indít a jövőben a Szerbiai Orvosi Kamara azok ellen az orvosok ellen, akik azt mondják pácienseiknek, hogy nem szükséges beoltatni magukat a koronavírus ellen. Ez ugyanis az emberek egészségének és életének a veszélyeztetése –, jelentette ki csütörtökön Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter. Az orvosnak ezt követően a Becsületbíróság elé kell állnia, s minden valószínűség szerint elveszíti majd a rendelési engedélyét. A témát éppen az orvosi kamara vetette fel, közölte a miniszter, melynek minden szerbiai orvos a tagja, s maga is támogatja az ügynek effajta rendezését. A 064/88-11-405 számon, Viber alkalmazáson keresztül a polgárok feljelenthetik azokat az orvosokat, akik nem ajánlották a védőoltás felvételét, amennyiben annak nincs megalapozott egészségügyi oka. Az illetékes minisztérium garantálja, hogy minden egyes bejelentést megvizsgálnak, a felelős orvosokat pedig a Becsületbíróság elé állítják. Lončar ismét arra szólított fel mindenkit, aki még nem oltatta be magát, hogy azonnal tegye meg, különben soha nem lesz vége a járványnak.

ÚJABB KÓRHÁZ A COVID-RENDSZERBEN

Arról is beszélt, hogy pillanatok kérdése, mikor vezetik be az országokban a Covid-belépőket, szerinte nincs szükség nyomósabb okra az emberi életek megmentésénél. A tárcavezető közölte, nem látja okát, miért ne működhetne a rendszer Szerbiában, amikor a többi országban minden fennakadás nélkül alkalmazzák már hónapok óta. Elmondta, minden egyes kávézó, étterem, mozi, bármilyen zárt létesítmény felelős az emberek egészségének megőrzéséért, s azokat kell beengednie, akik nem veszélyeztetik, tehát vagy be vannak oltva, vagy rendelkeznek friss negatív PCR-teszttel vagy antigénteszttel. A járványkép Belgrádban, Újvidéken, Nišben és Kragujevacon a legkedvezőtlenebb, ezekben a városokban nem mutat csökkenést a napi fertőzések száma, egyre több a fertőzött gyerek is, és már nincs olyan iskola, ahol ne lenne valaki koronavírusos.

BELEFÁRADTAK A FIGYELMEZTETÉSBE

A közszolgálati televíziónak adott csütörtöki nyilatkozatában Tatjana Adžić Vukičević, a batajnicai Covid-kórház igazgatója közölte, teljesen megteltek ennek az intézménynek a kapacitásai, már több mint 830 beteget kezelnek ott, csak annyi új fertőzöttet tudnak naponta fogadni, amennyit hazaengedhetnek. Egész családok fekszenek már a fertőzőosztályokon, közölte, hogy egy hét alatt 485 új beteget vettek fel. Mint mondta, teljesen belefáradtak már a lakosság figyelmeztetésébe, abba, hogy elérjék, vegyék az emberek komolyabban a járványhelyzetet, s oltassák be magukat, hiszen a kórházban fekvő betegek 95 százaléka oltatlan. Az oltottak közül is azok vannak többségben, akiknek már fel kellett volna venniük a második emlékeztető, azaz harmadik dózist. A megbetegedések komolyabbak ma, mint korábban, minden beteg minimum 9–15 liter oxigént fogyaszt el, de vannak olyanok is, akik már 50-60 liternél tartanak. Ez már nagy nyomás az egészségügyi rendszerre – állapította meg Adžić Vukičević. A legfiatalabb betegük jelenleg 21, a legidősebb 91 éves.

MEGALAPOZATLAN VAKCINAELLENESSÉG

Középiskolásokkal folytatott beszélgetést a koronavírusról és a védekezés lehetőségeiről Predrag Kon járványügyi szakértő, Srđa Janković immunológus és Zoran Radojičić, Belgrád polgármestere csütörtökön az egyik fővárosi kollégiumban. Az esemény után Kon azt nyilatkozta, hatalmas a védőoltásokkal szembeni ellenállás ebben a korosztályban, még úgy is, hogy beismerik, nem tudnak olyan személyről, akinek baja esett volna a vakcina felvétele után.

6786 új fertőzött – 54 elhunyt

Szerbiában a csütörtökön 15 órakor közölt adatok értelmében az előző 24 órában 22.710 koronavírustesztet végeztek el, 6786 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Újabb 54 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, az áldozatok száma 8946. Kórházi kezelésre 6643-an szorulnak, közülük 286-an vannak lélegeztetőgépen. A járványhelyzet kezdete óta 5.943.113 koronavírustesztet végeztek el, s 1.031.283 vizsgálatnak az eredménye volt pozitív. A halálozási arány 0,87 százalék.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legutóbbi adatai szerint Vajdaságban 1782 új esetet jegyeztek egy nap alatt, Újvidéken 305-öt, itt már 5255 aktív fertőzött van, Vajdaság egész területén pedig 21.517.