2024. március 28., csütörtök

Angela Merkel: Csak az egységes Európa erős

Európa egységének fontosságát hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár köszönő beszédében, miután a spanyol uralkodótól átvette az V. Károly Európa-díjat politikai pályafutása elismeréseként Cuacos de Yustéban csütörtökön.

,,Csak egy egységes Európa az erős Európa. (...) Egységesek befelé, erősek kifelé" - fogalmazott a politikus.

Mint mondta, egy ideje olyan "centrifugális erők" működnek az unióban, amelyek akkor keletkeznek, ha az összetartás ereje törékennyé válik, ha az EU-val szembeni elvárások nem teljesülnek, ha a társadalmi változások különböző sebességgel jönnek létre, vagy a gazdasági és társadalmi különbségek túl nagyok.

,,Amikor a rövid és középtávú nemzeti érdekeket a közös európai projekt előnye és jogi alapja elé helyezik, az problémát okoz" - tette hozzá.

Véleménye szerint ennek a jelenségnek az ellensúlyozására az egyetlen hatékony módszer az ,,őszinte párbeszéd" fenntartása és az európai értékek hangsúlyozása.

Angela Merkel szólt arról is, hogy a krízisek egyfajta katalizátorként működnek, amelyek a cselekvési képesség növelésére, változtatásra, javításra késztetnek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Európa elfogadottsága bizonyos értelemben saját sikerének áldozata, mert az Európai Gazdasági Közösséget életre hívó Római Szerződés elfogadása óta eltelt 64 esztendő csupán röpke pillanat a történelemben. ,,A békét nem lehet természetesnek venni" - hangsúlyozta.

Angela Merkel szerint a jövőben innovatív, szuverén, cselekvőképes Európára van szükség az érvényesüléshez a világban.