2024. április 20., szombat

Pillanatok kérdése, hogy mikor vezetik be a Covid-beléptetőket Szerbiában?

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter szerint csak pillanatok kérdése, hogy mikor vezetik be a Covid-beléptetőket Szerbiában – írja a Vajdasági RTV. Úgy fogalmazott, ennek egyszerű oka van: emberéleteket ment. Sok fertőzött gyermek van, és ez a szám percről percre nő, hangsúlyozta a tárcavezető, aki hozzátette, hogy jelenleg nincs olyan család vagy iskola, ahol ne lenne bár egy gyermek pozitív. Mint mondta, a gyerekeknek valamivel enyhébb kórképük van, mint a felnőtteknek, de rámutatott arra is, hogy a fiatalabbak is hordozók, és át tudják adni a fertőzést az idősebbeknek.
Amikor egy orvos azt mondja a betegnek, hogy ne vegye fel a koronavírus elleni védőoltást, a Szerbiai Orvosi Kamara eljárást kezdeményez és jelentést tesz a polgárok egészségének és életének veszélyeztetése miatt, mondta a miniszter. Hozzátette, hogy ebben az esetben az ügy az orvosi kamara becsületbíróságához kerül, ami azt jelenti, hogy a szakembertől megvonják a tanúsítványát.
Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy mától lépett életbe a 064/88-11-405 számú telefonszám, amelyen a polgárok Viber alkalmazáson keresztül jelenthetik amennyiben egy adott orvos nem javasolta a vakcina felvételét. Minden szabálytalanságot, amelyet ezen a számon keresztül jelentenek be, a Szerbiai Orvosi Kamara megvizsgál.