2024. április 20., szombat

Szerbekre lőtt a koszovói rendőrség

Elharapódzott tegnap a helyzet Észak-Koszovóban – Az államfő sürgősen a raškai kaszárnyába repült

Súlyosan megsebesült az a koszovói szerb férfi, akire rálőttek a koszovói rendőrség tagjai tegnap délelőtt a többségében szerbek lakta Zvečan településen, amikor a helyi lakosság tüntetésbe kezdett az ottani boltok és gyógyszertárak rendőri bezárása miatt. A koszovói rendőrség ezt megelőzően behatolt több üzletbe is, mint magyarázták, üzérkedésellenes akciót hajtanak végre, majd elrendelték a szerb boltok azonnali bezárását. Ekkor kezdődött meg a helyiek tiltakozása, mely szerencsétlen véget ért, a koszovói szervek tagjai ugyanis lövést adtak le, melyben megsebesült a 36 éves Srećko Sofronijević. Dr. Zlatan Elek, a Kosovska Mitrovica-i Klinikai Központ igazgatója szerint e rendőri beavatkozás áldozata életveszélyes állapotban érkezett a kórházba, a hátán átfúródott lövés következtében, így azonnal nekiláttak a műtét elvégzéséhez és a páciens állapotának stabilizálásához. A nap folyamán még közölte, hogy az illetőnek eltörött a jobb lapockája és egy bordája is. A műtét során sikerült eltávolítani a lövedéket, és megállítani a vérzést. Az orvos közölte, hogy még több mint tíz személyt szállítottak el a helyszínről a kórházba, őket gumilövedékek, könnygáz okozta sérülések miatt, szerencsére senki sem sérült meg komolyabban, így hazaengedték őket. Elek elmondta, egy személynek a mellkasát érte erős ütés, esetében még további leletek elkészítésére lesz szükség a terápia meghatározásához. A délutáni órákra csillapodott a helyzet Észak-Koszovóban, befejeződött a rendőrségi akciósorozat is, s lassan az emiatt tiltakozó szerb polgárok is visszatértek otthonaikba.

Árucsempészés gyanúja miatt volt a rendőrség szerint szükség a letartóztatásokra (Fotó: Beta)

Árucsempészés gyanúja miatt volt a rendőrség szerint szükség a letartóztatásokra (Fotó: Beta)

A Koha Ditore pristinai napilap hírportálja arról számolt be, hogy hat rendőr is megsérült abban az akcióban, melyet „a helyi szerb lakosság megpróbált megakadályozni". A rendőrségi közlemény szerint összesen nyolc személyt tartóztattak le, közülük hármat Észak-Koszovó területén, egyikük szerb, a másik két előállított bosnyák és albán nemzetiségű. Árucsempészés gyanúja miatt volt a rendőrség szerint szükség a letartóztatásokra és az azokat megelőző akciókra.
Az esettel kapcsolatban hevesen reagáltak a szerb állami tisztségviselők. Aleksandar Vučić államfő azonnal Raškába utazott, hogy tárgyaljon az észak-koszovói szerbség képviselőivel. Vučić helikopterrel érkezett a helyi kaszárnyába, ahol már várta Nebojša Stefanović védelmi miniszter és Milan Mojsilović vezérkari főnök. Vučić ezt követően találkozott a hadsereg, valamint a rohamrendőrség egységeinek képviselőivel is. Mint mondta, kapcsolatba lépett Miroslav Lajčákkal, az Európai Unió dialógussal foglalkozó különmegbízottjával, akivel ismertette a véleményét. Elítélte a történteket, s a koszovói szerbekkel folytatott megbeszélést az eddigi legnehezebbnek minősítette.

AZ ELSŐ VÉRCSEPP
Petar Petković, a kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője közölte, nem történt más, mint fegyveres leszámolás, erőszak az egyszerű, fegyvertelen lakossággal szemben. Véleménye szerint Albin Kurti koszovói kormányfő áll a történtek mögött, akinek nincs más célja, mint nagyobb konfliktust előidézni. Pszichopatának nevezte a koszovói miniszterelnököt, s elítélte a történteket, mondván, már hetedik alkalommal törnek be a ROSU egységei Észak-Koszovóba, hogy leszámoljanak a szerb lakossággal. A mostani akció, mint mondta, minden eddigin túltesz, az ürügy valamiféle üzérkedésnek, árucsempészésnek a megakadályozása, ennek érdekében azonban nem kell az emberekre lőni, sortüzeteket leadni. Világos tehát, mi a valódi cél, állapította meg Petković, aki hozzátette, ha a KFOR nem tudja szavatolni Koszovóban a szerbek biztonságát, majd „mások szavatolják". Tűrhetetlen, hogy az első vércseppekhez is elérkezett a pristinai erőszak – húzta alá.

KURTI A MÚLTBA RÁNGATNA VISSZA
Kurti megállítására szólította fel a nemzetközi közösséget Ana Brnabić szerb kormányfő. Mint mondta, a NATO és a KFOR gyors reakciójára van szükség, mert a helyzet már több mint drámai. Pristina őrült politikát folytat, mely a káosz szélére sodor – állapította meg Brnabić. Zorana Mihajlović kormányfőhelyettes is megengedhetetlennek nevezte, hogy erőt demonstrálnak a polgárok felett a koszovói fegyveres egységek, az efféle akciók biztosan nem a kompromisszum felé vezető utat jelentik. Értetlenül áll annak ténye előtt, hogy a nemzetközi közösség néma marad, s megengedi Kurtinak, hogy a múltba rángassa vissza a teljes régiót.

VÁLASZTÁS ELŐTTI MARKETING
A ROSU beavatkozását elítélték a szerbiai ellenzéki pártok is. Borko Stefanović, a Szabadság és Igazságosság Pártja alelnöke szerint nem a csempészés elleni harcról, hanem a lakosság zaklatásáról van szó Pristina részéről. Mindez, mint mondta, a közelgő koszovói helyhatósági választások miatt történik, szavazatgyűjtést folytat a vezetőség. Miloš Jovanović, a Szerbiai Demokrata Párt elnöke a ROSU azonnali visszavonását követelte Észak-Koszovó területéről. Ő maga is meggyőződésének adott hangot, hogy a vasárnapi helyhatósági választások előtti dráma részét képezi a szerbellenes akció. A szerbeket egységre, a kormányt pedig a nemzetközi közösség figyelmének felhívására szólította fel. A szerbség fenyegetésének, megfélemlítésének az eszköze volt a tegnapi akció – értékelte Tatjana Manojlović, a Demokrata Párt alelnöke. Választás előtti marketing része volt az észak-koszovói beavatkozás, jegyezte meg, s arra szólított fel, hogy a belgrádi és a pristinai vezetőség is mielőbb térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

A boltok és gyógyszertárak rendőri bezárása miatt kezdett tüntetésbe a helyi lakosság (Fotó: Beta)

A boltok és gyógyszertárak rendőri bezárása miatt kezdett tüntetésbe a helyi lakosság (Fotó: Beta)

FELHAGYNI AZ EGYOLDALÚ LÉPÉSEKKEL
A Twitteren tett bejegyzésében az egyoldalú erőszakos lépések azonnali leállítására szólított fel Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Mint írta, nem fogadható el egyetlen olyan megoldás sem, amely veszélyezteti a lakosság biztonságát. Közölte, hogy Pristinának és Belgrádnak mielőbb folytatnia kell a Brüsszelben zajló párbeszédet, s hogy a történtek kapcsán az EU folyamatos kommunikációt folytat a szerbiai és a koszovói vezetőséggel is.