2024. március 29., péntek

Fejlődjön az a párbeszéd

A Tartományi Szociális-gazdasági Tanács megtartotta hatodik ülését

Senki sincs könnyű helyzetben, és sehol. A járvány okozta globális felfordulás alaposan átalakította a gazdasági élet megszokott menetét, nem várt fordulatok következtek. A munkaadók és munkavállalók egyaránt nehéz helyzetben vannak a rohamosan változó és nehezen előrelátható gazdasági körülmények között. A Tartományi Szociális-gazdasági Tanács hatodik ülésén a 2021. év első két negyedének gazdasági tendenciáit vették górcső alá a tanácstagok. Az elemzés alapjául a Vajdasági Gazdasági Kamara legfrissebb kimutatása szolgált. A szakemberek csütörtökön délelőtt a tartományi képviselőház épületében a szociális-gazdasági dialógus témáját is megvitatták a tanács és önkormányzatok között.

Goran Milić, a Vajdasági Önálló Szakszervezetek Szövetsége elnökének elmondása szerint a szociális-gazdasági tanácsok megalakulása a helyi önkormányzatokban még mindig nem fejeződött be teljesen.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

– Az a célunk, hogy a tartomány egész területén fel legyenek állítva ezek az önkormányzati szociális gazdasági tanácsok. Ez megkönnyíti a tartományi kommunikációt, a gazdasági életet, fejleszti a szociális párbeszédet. Egyelőre nem jártunk mindenhol teljes sikerrel, de ebben a koronavírus is akadályozott bennünket. Egyelőre zöld fényt kaptunk Nagybecskereken, Zentán, Óbecsén, Topolyán, Nagykikindán. Szerintem jó úton haladunk, hogy ez a szám hamarosan megkétszereződjön – mondta Milić.

A szakszervezeti elnök azt is elmondta, nagyon fontos, hogy együtt végezze mindenki az új projektumokat. A munkaügyi törvények még mindig nem tökéletesek, fontos a jól szervezett fellépés és mindenekelőtt egy egységes platformnak a létrehozása.

Vladimir Lalošević, a Vajdasági Munkaadók Uniója elnökének elmondása szerint meglehet, sokan azt várták, hogy mára már az önkormányzati tanácsok és az irodák is megnyílnak, de a szociális párbeszéd elindítása egy folyamat, és ez a folyamat nemrégiben kezdődött el.

– A tartománynak jelentős agyelszívással és munkaerőhiánnyal kell szembenéznie. A jó munkaerő elvándorol, keresi a jobb lehetőségeket, amiket itt nem kap meg. A rendelkezésre álló emberi erőforrás nem elégíti ki a munkaadók által elvárt szintet, aki pedig eléri, úgy érzi, hogy alul van fizetve. Ami most nagyon fontos lenne, a szakképesítés elindítása, a felnőttek szakképesítésének lehetővé tétele pedig még fontosabb lesz. Ilyen programok már elindultak tartományi szinten, az önkormányzati szociális gazdasági tanácsoknak pedig kulcsfontosságú szerep jut ezekben a projektumokban is.