2024. április 25., csütörtök

Egekben az élelmiszerárak

A hivatalos statisztika szerint a szerbiai polgárok napi szinten szembesülnek a különféle árucikkek drágulásával, különösen az élelmiszerek tekintetében - írja a 021.rs hírportál.

Az árak emelkedése szinte mindennap tetten érhető, a hivatalos statisztikai adatok szerint az évközi infláció elérte az 5,7 százalékot.

Az élelmiszerekkel közül, amelyek a legnagyobb mértékben drágultak meg, a zöldségek emelhetőek ki, melynek ára 36 százalékkal, a húsé pedig 15 százalékkal emelkedett meg.

Jelenleg kétezer dinár értékben nagyjából egy kilogramm húst, tojást, kenyeret, joghurtot és étolajat vásárolhatunk, amely egy család számára egy reggelinek és ebédnek felel meg.

Az egyik kereskedő a Blicnek nyilatkozva elmondta, hogy megdrágult többek között a toalett papír, a liszt, a cukor és az üdítők is.

Egy száz grammos csokoládé, amely nemrégiben még közel 120 dinárba került, most már 148 dinár, drágábbak a tisztálkodási szerek is - mondta a kereskedő.

Az élelmiszerek árának növekedése azonban globális jelenség. Az ENSZ élelmiszer és mezőgazdasági részlegének tájékoztatása szerint az élelmiszerek egy év leforgása alatt 32 százalékkal drágultak meg a világon.