2024. április 19., péntek

Költségvetés a polgárok igénye szerint

Óbecse önkormányzata a lakosokat is bevonja a döntéshozatalba

Számos olyan világváros gyakorlatához hasonlóan, amelyek egyre nagyobb teret adnak a polgároknak a költségvetés tervezésében, az Óbecsei Ifjúsági Szervezet, az Ifjúsági Iroda és az óbecsei önkormányzat néhány évvel ezelőtt közös akciót indított Polgárok igénye szerinti költségvetés – a te véleményed is számít! címmel. Az akció célja az, hogy a lakosság jobban vegye ki a részét a döntéshozatalból, és ismerje meg a költségvetés készítésének a folyamatát, az önkormányzat működése és a költségvetés készítése pedig legyen átláthatóbb, aminek köszönhetően Óbecse is fejlődő és beruházásokat vonzó községgé válhat. Óbecse önkormányzata a polgárokkal folytatott kommunikációnak köszönhetően az általuk megjelölt prioritásokat betervezi a 2022. évi költségvetésbe, és a kiválasztott javaslatok megvalósítását a községi költségvetésből fogja finanszírozni.

– Óbecse község önkormányzata már huzamosabb ideje szervezi ezt az akciót a civil társadalom egy részével. Én a magam részéről támogatom ezt a kezdeményezést azon túl is, hogy a polgárokkal napi kapcsolatban vagyunk, és az egész év során van alkalmunk folyamatosan feltérképezni az igényeket és szükségleteket. Egy-egy ilyen akció azonban mindig jobban sarkall gondolkodásra és cselekvésre, ilyenkor mindig kibukik egy új ötlet, egy új probléma. És ezeket, ha nem is tudjuk a következő költségvetési évbe betervezni, hisz a lehetőségek végesek, a problémák megoldásán, a célok elérésén elkezdünk dolgozni – mondta Kiss Igor, a községi képviselő-testület elnöke.

Az akció szervezői a következő tíz napban mindegyik helyi közösségbe ellátogatnak, és ezek a megbeszélések a jövő évi költségvetésről szóló, decemberi közvita előzményei lesznek. Kedden Pecesor és Drea polgárai mondhatták el véleményüket, szerdán 18 órakor a péterrévei polgárokkal találkoznak a város vezetői. Radičevićen pénteken 17 órai kezdettel kerül sor a kerekasztal-megbeszélésre, míg 19.30-kor Bácsföldváron találkoznak a polgárokkal az akció szervezői. Óbecsén mind a három helyi közösségben tartanak kerekasztal-megbeszélést, az első helyi közösségben hétfőn, október 18-án 17 órai kezdettel, a második helyi közösségben ugyanezen a napon 19 órakor, míg a harmadik helyi közösség polgárai kedden, október 19-én 18 órától mondhatják el véleményüket, és adhatnak ötletet a jövő évi költségvetés-összeállításhoz.