2024. április 19., péntek

Federer kibukott a tízből

A lengyel Hubert Hurkacz júliusban a wimbledoni negyeddöntőben verte Roger Federert, azóta a svájci már nem játszott. A múlt éjjel Hurkacz Indian Wellsben simán legyőzte Frances Tiafoe-t, ami elegendő, hogy Federert megelőzze a ranglistán. Hurkacz most a 10., Federer pedig kibukott a tízből, ahova – a 41. életévét taposva – már nagyon nehéz lesz visszajutnia. Nemcsak Hurkacz jegyzi a pályafutása legjobbját, hanem az orosz Aszlan Karacev is, aki a kanadai Denis Shapovalov feletti győzelmével először jutott a legjobb 20 közé.

Mint azt feltételezni is lehetett, az orosz Danyiil Medvegyev nem sokat bajlódott a zombori Filip Krajinovićtyal, akinek csak a második játszma derekán volt esélye, de a breakelőnyt gyorsan leadta. Medvegyev következő ellenfele a bolgár Grigor Dimitrov lesz. A férfitorna nagy meglepetése az orosz Andrej Rubljov veresége az amerikai Tommy Paultól.

A nőknél még három magasan rangsorolt esett ki. A nyolcaddöntőben nem volt hely Karolína Plíšková, Bianca Andreescu és Coco Gauff számára. Andreescut az észt Anett Kontaveit, Plíškovát pedig a libanoni származású brazil Beatriz Haddad Maia búcsúztatta. Nem hanyatlik a tunéziai Ons Jabeur formája, aki, ha a nyolcaddöntőben legyőzni az orosz Anna Kalinszkaját, a ranglistán bejut a tíz legjobb közé.

Hubert Hurkacz révén Roger Federer kikerült az első tízből (Fotó: Beta/AP)

Hubert Hurkacz révén Roger Federer kikerült az első tízből (Fotó: Beta/AP)

INDIAN WELLS. – A férfitorna 3. fordulójában: Medvegyev–Krajinović 6:2, 7:6, Paul–Rubljov 6:4, 3:6, 7:5, Ruud–Harris 6:7, 6:4, 6:4, Hurkacz–Tiafoe 6:3, 6:2, Karacev–Shapovalov 7:5, 6:2, Schwartzman–Evans 5:7, 6:4, 6:0, Norrie–Bautista 6:4, 5:7, 6:3, Dimitrov–Opelka 6:3, 6:4, Sinner–Isner – küzdelem nélkül. Nők, 3. forduló: Haddad–Ka. Plíšková 6:3, 7:5, Krejčíková–Anisimova 6:2, 6:3, Kerber–Kaszatkina 6:2, 1:6, 6:4, Jabeur–Collins 6:1, 6:3, Badosa–Gauff 6:2, 6:2, Kontaveit–Andreescu 7:6, 6:3, Tomljanović–Zidanšek 6:4, 6:3, Kalinszkaja–Golubić 1:6, 6:1, 6:3.

Australian Open: november végéig oltás!

November végéig be kell oltatniuk magukat a koronavírus ellen a januári ausztrál nyílt bajnokságra érkező teniszezőknek. Victoria állam sportminisztere, Martin Pakula tegnap közölte, csak a vakcinával rendelkező játékosok számára garantálják a részvételt. A sportolóknak november 26-ig meg kell kapniuk második oltásukat a szereplés érdekében, a szabályozás részleteiről Pakula szerint még zajlanak a tárgyalások. A Melbourne-ben pályára lépő oltott játékosoknak az országba való belépés után várhatóan nem kell kéthetes karanténba vonulniuk, ami amúgy kötelező az Ausztráliába érkezőknek. Az már korábban eldőlt, hogy az idei, sokat vitatott karantén helyett az Australian Open mezőnyére kéthetes buborék vár, amelyben a játékosok szabadon mozoghatnak a hotel és a pályák között.

Az idei Grand Slam-tornán mintegy 70 játékos kényszerült kéthetes szigorú hotelkaranténba, mert kontaktszemélynek számítottak a repülőutat követően kiszűrt fertőzöttekhez. A szobájukba zárt teniszezők közül sokan panaszkodtak a körülményekre és az elégtelen kiszolgálásra. A játékosok részéről végül csak a spanyol Paula Badosa szolgáltatott pozitív koronavírustesztet. A szerencsés többség naponta legfeljebb öt órára elhagyhatta a szállodát, és kimehetett edzeni néhány elkülönített pályára.