2021. december 6., hétfő

Költők futása

Versmaraton, Szaval a suli – Költészet napja rendhagyó időpontban

A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és az MTVA rendhagyó módon, november 10-én rendezi meg a hagyományosan a költészet napján megvalósuló rendezvénysorozatát, a Versmaratont, mert áprilisban a járványhelyzet ezt nem tette lehetővé. Tizedik alkalommal tartják a Kárpát-medence legnagyobb költészetnapi programját, amelyen ismét tizenkét órán át olvassák fel a szerzők – Az év versei 2021 antológiában megjelent – verseiket a Versmaraton keretében, amelynek ezúttal is a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont. Két pályázat, közös sportolás és mintegy száz kortárs költő is várja az érdeklődőket.

Kulturális újságírók kérdezik a költőket, s mindannyian felolvasnak verseikből a költészetnapi programon. Az antológiát Zsille Gábor költő, műfordító szerkesztette. A költőkkel később is találkozhatnak, beszélhetnek a résztvevők a nap folyamán. A megnyitón a Szaval a suli pályázat győztesének előadása is színesíti a programot.

A Versmaraton keretében ismét meghirdetik a Szaval a suli elnevezésű pályázatot, amelyre iskolák, osztályok, diákcsoportok jelentkezhetnek november másodikáig egy kortárs vers közös elszavalásával. A minimum ötfős csapat együttesen szavalja el Az év versei 2021 kötetből kiválasztott verset, amelyet videoformátumban küldenek be a szakmai zsűrinek. A zsűri tagjai: Erős Kinga író, kritikus; Horváth Szilárd szerkesztő, műsorvezető; Stifner Gábor kulturális újságíró; Csőre Gábor színész; Zsille Gábor költő, műfordító.

A megzenésített versek előadói számára ismét meghirdették a Hanghordozók-énekmondók versenyét. A kilencszázezer forint összdíjazású „HangHordozók” a maga műfajában az elmúlt évtizedek legnagyobb – egyben hiánypótló – versenye. A program során a megzenésített verseket előadó énekmondók, igricek, bárdok, trubadúrok, regösök, szólisták és zenekarok versenyeznek. Az elmúlt négy évben 166 kortárs verset zenésítettek meg a pályázók, amelyek közül többet rádiókban is játszottak. A résztvevők a versenyen az Az év versei 2021 kötetből válogathatnak műveket. Maximum három megénekelt verssel lehet pályázni, amelyeket a YouTube vagy Vimeo oldalakra feltöltve küldhetnek be november 21-éig. A döntőbe jutó tíz produkcióról, valamint a közönségszavazásra bocsátott további három produkcióról december első hetében dönt a zsűri, amelynek tagjai: Bonyár Judit (NeoFolk), Csík János (Csík zenekar), Eredics Gábor (népzenész), Likó Marcell (Vad Fruttik), Váczi Eszter (Váczi Eszter Quartet).

Az idén is együtt lehet futni a költőkkel a Költők futása programon új helyszínen, a budapesti XII. kerületben a Költő utcánál, a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola előtti parkban október 16-án 11 órától. A program lényege, hogy legalább 42 kört futnak Az év versei 2021 kötetben szereplő költők, akikhez bárki csatlakozhat, aki szeret futni vagy szeretne találkozni kortárs költőkkel és egy jót beszélgetni. Ez könnyed, sportos irodalmi program, amelyhez tavaly már prózaírók is csatlakoztak. A program elemei: Bemelegítés (verstréning); Költők futása; Irodalmi gyúrópad (beszélgetés, dedikálások).